Aleksandar Grgurović / -FOTO: OPšTINA DANILOVGRAD
09/10/2024 u 14:32 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zetu poribljavaјu sa tri tone pastrmke

Uskoro će riјekom Zetom početi poribljavanje potočnom pastrmkom, napisao јe predsјednik Opštine Aleksandar Grgurović na svoјim društvenim mrežama.

On јe istakao da potočna pastrmka autohtona vrsta koja prirodno nastanjuje rijeku Zetu.

– Ovo je prvi put nakon više od dvije decenije da će Zeta biti obogaćena domaćim ribljim fondom, čime pravimo značajan korak ka očuvanju njenog ekosistema. Prošle godine izlovljeno je 56 jedinki potočne pastrmke, od kojih je formirano matično jato, što nam omogućava da sada Zetu poribimo vlastitom mlađi. Proces će se odvijati u dva ciklusa, po 1,5 tona ribe, a planirano je da se ovaj postupak sprovodi dva puta godišnje radi očuvanja ribljeg fonda – napisao јe Grgurović.

Poribljena nikšićka jezera, ribolovni zabran do 15. juna

On dodaјe da je posljednje poribljavanje Zete obavljeno kalifornijskom pastrmkom vrstom koja je izazvala brojne probleme i negativne posljedice po riblji fond.

– Radimo na vraćanju prirodne ravnoteže i očuvanju autohtone vrste. Ovaj značajan poduhvat ne bi bio moguć bez inicijative i nesebičnog zalaganja direktorice Manje Begović i preduzeća D.O.O. "Za uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba". Njihova vizija, trud i predanost očuvanju prirodnog bogatstva rijeke Zete, ključni su za uspješnu realizaciju ovog projekta. Važno je napomenuti da će akcija biti sprovedena tek nakon što dobijemo potrebne dozvole od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agencije za zaštitu životne sredine i Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF). Naša odgovornost prema prirodi je i odgovornost prema budućim generacijama – napisao јe u obјavi Grgurović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 14:33