Vijence položili predsjednik opštine i delegacija OBNOR-a / -TV
17/04/2021 u 21:01 h
Т.В.Т.В.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аеродром у Тивту да носи име Спасића и Машере

Оно што су Боро и Рамиз у Приштини, то су Спасић и Машера за Тиват. Они заслужују да се њиховим именима назову најважније институције и објекти у граду, истакао је Мато Бргуљан
У организацији ОБНОР-а Тиват јуче је обиљежено 80 година од херојске смрти официра Милана Спасића и Сергеја Машере, који су 1941. године у тиватском заливу потопили разарач „Загреб” не дозволивши да падне окупаторима у руке и тиме се оглушити на команду надређених да капитулирају. У вили Загреб, коју и данас мјештани зову именом чувеног разарача, дигли су у ваздух брод жртвујући и своје животе.
Вијенце на споменик у Градском парку положила је делегација Морнарице Војске Црне Горе, делегација Општине Тиват и ОБНОР- а, као и делегација Бокељске морнарице коjа 17.април, управо у спомен на хероjски подухват Спасића и Машере, обиљежава као Дан те подружнице. Комеморациjи су присуствовали чланови ОБНОР-а, активни и пензионисани припадници Морнарице ВЦГ, као и броjни грађани коjи се са пиjететом односе према подвигу Спасића и Машере и према традициjама НОБ-а у Боки. Делегацију је предводио предсједник општине Жељко Комненовић.
Окупљеним грађанима, међу којима је био и потпредсједник општине Владимир Арсић, о подвигу Милана Спасића и Сергеја Машере говорио је предсједник ОБНОР- а Тиват Мато Бргуљан.
image
80 godina od herojskog podviga Spasića i Mašere
-TV

– Ево нас поново на овом светилишту да одамо захвалност и славу нашим херојима. Они су свјесним жртвовањем својих живота ушли у историју довијека. Ми мјештани општине Тиват, Боке и читаве Црне Горе, као мале државе, али витешки васпитани, треба да будемо вјечно захвални и поносни на чин и жртву наших хероја. Оно што су Боро и Рамиз у Приштини, то су Спасић и Машера за Тиват. Они заслужују да се њиховим именима назову најважније институције и објекти у граду. Аеродром Тиват треба да носи име Спасић-Машера – рекао је Бргуљан и најавио да ће ОБНОР, заједно са Општином Тиват, кренути у обнову великог броја спомен - обиљежја у Тивту.
На гробљу у Гошићима одали пошту Васку Костићу
Делегација ОБНОР-а је након полагања вијенаца херојима, положила вијенац и на гробљу у Гошићима, недавно преминулом истакнутом Тивћанину, Васку Костићу. Костић је био грађевински инжењер и дуго година радио је у Општини Тиват. Његова велика љубав била је истраживање прошлости Тивта и Боке которске о чему је написао велики број књига. Костић је био човјек широког интересовања. Био је падобранац, пилот једриличар и пилот моторног спортског ваздухопловства и контролор лета.

Након комеморациjе код споменика у Градском парку, представници ОБНОР-а и Морнарце Војске Црне Горе су са пловила Морнарице спустили у море виjенац и на мjесту потонућа разарача „Загреб” у ували Брдишта.
image
Вијенац положен у море на мјесту потпонућа разарача
-FOTO BOKANEWS

Спасић и Машара су 17. априла 1941. године, одбиjаjући да признаjу капитулациjу Краљевине Jугославиjе у Априлском рату и да послушаjу наређење да своj брод предаjу неприjатељу, жртвуjући своjе животе, дигли у ваздух разарач Краљевске морнарице Jугославиjе „Загреб” и потонули са бродом у ували Свето Троjство у Тиватском заливу.
Т.В.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:00