Са отврања Куће Ива Аднрића у Херцег Новом / -Фото Медиабиро
10/04/2021 u 20:30 h
К.М.К.М.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Андрићев лик и дјело симболично враћени граду

Жеља ми је да у дугом низу година Кућа Ива Андрића дијели судбину његовог дјела, да буде ствар трајнија од свих нас, мост међу народима који на најбољи начин представља наш град, мјесто свјетлости, напретка и човјечности, творевина која повезује све генерације, истакао је Стеван Катић
Умјетничким програмом под називом „Андрић у Новом“ у петак вече свечано је отворена Кућа Ива Андрића у Херцег Новом. Свечано отварање куће нобеловца поклопило се са годином када се обиљежава 60 година од како је Андрић примио Нобелову награду за књижевност. Кућу нобеловца и њену сталну музејску поставку „Андрићеве новске стазе, лица и предјели“, отворио је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.
– Ми смо симболички вратили Андрићев лик и дjело у наш град, коjег jе сам писац изабрао за своj дом. Наша је жеља да свако ко живи у Херцег Новом или у њега дође зна зашто је Андрић битан нашем граду, држави, цијелом региону и свијету, те шта је великог писца и дипломату привукло новским улицама и трговима. То је мисија Андрићеве куће, она почиње вечерас и не сумњам да ће бити испуњена у потпуности – казао је Катић и подсјетио да је отварање овог објекта резултат рада на пројекту који је трајао више од три године. Први радови на тада руинираном и занемареном здању, почели су у прољеће 2017. године.
image
Стеван Катић отвара Кућу Андрића
-к.м.

– Ревитализацију је финансирала дијелом Општина Херцег Нови, док је други дио средстава обезбијеђен из фондова Европске уније кроз успјешно спроведен пројекат прекограничне сарадње „Ко.Ко. Тур“ – истако је Катић, уз захвалност свима који су дали допринос остварењу идеје о коначном привођењу правој намјени и оживљавању овог здања.
– Кућа нобеловца омогућава Херцег Новом привилегију коју има само неколико мјеста на свијету – поновни сусрет са Андрићем и његовом сликом живота и људи. Поносан сам и срећан, као, вјерујем и сви у нашем граду, што је ово мјесто коначно постало достојно Херцег Новог и Ива Андрића – дом Нобеловца који ће приповиједати о њему и нама, али и бити средиште и повод рађања неких нових прича. Ревитализована Кућа Ива Андрића представља изузетан морални и материјални допринос нашој заједници. Она је нови пут и начин за ширење, како културних видика, тако и туристичке понуде, који су неодвојиво везани са општим растом и напретком Херцег Новог – рекао је Катић и поручио да му је жеља да у дугом низу година Кућа Ива Андрића дијели судбину његовог дјела „да буде ствар трајнија од свих нас, мост међу народима који на најбољи начин представља наш град, мјесто свјетлости, напретка и човјечности, творевина која повезује све генерације“.
Аутори поставке у којој се налазе и досад неизлагани архивско-фотографски материјали и реплика Андрићеве Нобелове медаље и дипломе су др Владимир Рогановић и Татјана Корићанац, која је више од 30 година била руководилац Спомен-музеја Иво Андрић у саставу Музеја града Београда. Она је уприличила и стручно вођење кроз поставку, које ће се од сјутра наставити свакодневно са свим посјетиоцима.
О Андрићевом дјелу и његовом односу према Херцег Новом говорио је руководилац стручног тима за ревитализацију Куће нобеловца Ива Андрића, историчар књижевности др Владимир Рогановић.
Рогановић: Умјетник који је градио мостове
– Шта jе нама данас Андрић? Свакако велики писац, умjетник чиjе jе дjело живо и животно актуелно и надахњуjуће. Његова се дjела доштампаваjу, читаjу, тумаче. Умjетник коjи jе градио мостове међу народима, међу људима. Мостове коjи постоjано стоjе као ћуприjа на Дрини и као мост на Жепи. Све jе ово добро знано. Оно што jе нама подjеднако важно jесте да су Андрић и његова кућа jедан снажни симбол – симбол да све можемо и да ништа ниjе немогуће – казао jе др Владимир Рогановић и подсjетио да jе Андрић споjио добру управу и племениту вjештину.
– Оне су пружиле руку jедна другоj и настала jе ова красна кућа коjа jе радост и дика сваког Новљанина и сваког поштоваоца Андрићевог дjела – закључио jе Рогановић.

image
детаљ са отварања Куће Андрића
-к.м.

Програм је започео монодрамом „На Дрини ћуприја“ коју је извео глумац Тихомир Станић. Отварању су присуствовали министарка просвјете, културе, науке и спорта Весна Братић и конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић. У програму је учествовала Маша Никовић и професори херцегновске Музичке школе.
К.Матовић
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:37