Марко Лалевић вршилац дужности предсједника Општине Берне / -Д.Ј.
05/04/2021 u 13:24 h
Д.Ј.Д.Ј.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лалевић: Влада да помогне реализацију развојних пројеката

Предочили смо да се претходна државна власт маћехински односила према Беранама и да је дошло вријеме да се са таквом праксом престане, наглашава Лалевић
БЕРАНЕ – Општина Беране у наредном периоду по свим параметрима треба да се врати на мјесто које јој историјски припада, а то је друштвени, привредни, образовни, здравствни, културни и спортски центар сјевера Црне Горе, истакао је јуче у разговору за „Дан” вршилац дужности предсједника Општине Марко Лалевић. Он је навео да је за тако нешто неопходно успоставити добру сарадњу са државним институцијама.
–Покренућемо иницијативу код Министарства здравља да Општина Беране добије статус регионалног здравственог центра, терцијалног нивоа здравствене заштите како бисмо могли да вратимо наше најбоље докторе који су због усавршавања морали да иду у боље опремљене болнице у региону и Европи, или су због политичког реваншизма бивше власти морали да потраже другу средину. Болница у Беранама ускоро ће добити и најмодернију магнетну резонанцу.
Подршку добио и од одборника опозиције
Вршилац дужности предсједника Општине Беране Марко Лалевић захвалио се свим одборницима који су подржали његов избор на ту функцију у трајању од мјесец дана.
– Посебно бих истакао чињеницу да су за мој избор гласали и одборник Бошњачке странке и Социјалдемократа, што се први пут десило на политичкој сцени Црне Горе да нека од сада опозиционих и мањинских партија подржи неког кандидата представника Покрета за промјене и ДФ-а. Та чињеница ме посебно радује и показују да, ипак, све није политика и да се бар на локалном нивоу може сарађивати у интересу свих грађана и поштовати искрено залагање за град, што су, вјерујем, они препознали – навео је Лалевић.

Предложио сам приликом пријема наших награђених ученика на државном такмичењу знања да заједно покренемо иницијативу код Министарства просвјете за оснивање истраживачког научног центра по угледу на Петњицу у Србији. Ту би се окупљали најталентованији ученици основних, средњих школа и студенти из разних области, а са њима би радили најбољи и најеминентнији професори из државе и региона – наглашава Лалевић и додаје да Влада треба хитно да испуни обећање и нађе брзо рјешење за поновно покретање производње у беранском Руднику, чиме би се запослило преко сто радника.
Истакао је да је Општина, у циљу свеукупног развоја, повећала агро буџет за помоћ пољопривредницима на 140.000 еура, те да је расписан конкурс за постицање женског предузетништва у износу од 10.000 еура. Навео је да је, уз субвенције из општинске касе, у плану и успостављање редовних комби линија до приградских и сеоских мјесних заједница. У плану је и реализација крупних инфраструктурних пројеката, као што су изградња Цитес центра са ЗОО вртом и зграда за Особе са посебним потребама, као и уређење спомен-комплекса на Јасиковцу, који треба да буде проглашен културним добром.
Исплаћене зараде
Марко Лалевић истиче да је његовим избором профункционисао рад Општине, да су исплаћене зараде запосленима и да је одржано низ корисних састанака.
– Ове недјеље биће исплаћена и фебруарска зарада свим запосленим у локалној управи, а то ће убрзо бити урађено и у осталим установама и предузећима. Због пандемије суочавамо се економском и финансијском кризом, гдје су највише погођени наши привредници. Зато сам на онлајн конференцији са премијером Здравком Кривокапићем затражио да се субвенцијама помогну сви угоститељи у Беранама и на сјеверу Црне Горе, и да та помоћ не буде условљена као до сада плаћеним порезима и доприносима – истиче Лалевић.

– Планирани су радови на првој фази изградње западне трибине градског стадиона, коначни почетак радова на изградњи улице од Улице Душана Вујошевића до ОШ „Вук Караџић”, наставак изградње Улице мира и слободе, почетак изградње новог вртића и зграде за пензионере, као и изградња пилот постројења за прераду воде. Ту је и израда пројектне документације за реконструкцију Трга 21. јул, као и почетак изградње зграде за медицинске раднике. За реализацију свега наведеног потребна је издашнија помоћ Владе. У том правцу одржали смо низ састанака гдје је предочено да се претходна државна власт маћехински односила према Беранама и да је дошло вријеме да се престане са таквом праксом – закључио је Лалевић.
Д.Ј.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:38