Обала Лима прије неколико дана / -Приватна архива
23/04/2021 u 18:53 h
М.Н.М.Н.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из НВО „Еуромост” тврде: Лим постао најзагађенија ријека у региону

У последње три године општинске службе Бијелог Поља нијесу поднијеле ниједну прекршајну пријаву за нелегално одлагање отпада на обалама Лима, нити су спроводиле било какав поступак, истиче Алмер Мекић, директор НВО „Еуромост”
Из невладине организације „Еуромост”, поводом обиљежавања 22. априла, Међународног дана планете Земље, указују да је ријека Лим најугроженија ријека у региону, посебно на подручју бјелопољске општине. Директор НВО „Еуромост” Алмер Мекић каже да су се обраћали општинским инспекцијама како би сазнали колико су за последње три године поднијели прекршајних пријава или реаговали на нелегално одлагање отпада на обалама Лима на подручју општине Бијелог Поља. Према добијеним одговорима, каже Мекић, може се закључити да у последње три године општинске службе Бијелог Поља нијесу поднијеле ниједну прекршајну пријаву за нелегално одлагање отпада на обалама Лима, нити су спроводиле било какав поступак.
– Очигледно су сматрали да сав отпад који се налази у Лиму долази из других општина и да се не одлаже на обалама ријеке на подручју општине Бијелог Поља. Иако је свима јасно да је Лим у читавом свом току најугроженији баш на подручју наше општине. Сви смо свједоци какве су обале Лима, шта све иде низводно, и какав је званичан став сусједне државе Србије, и ситуације са Потпећким језером, који је постао депонија опасна по здравље. И како је наведено да највећи дио тог отпада долази са наше територије – наводи Мекић.
Из „Еуромоста” наглашавају да су добили податке и колико ову ријеку штите и инспекције са државног нивоа, које су у надлежности Управе за инспекцијске послове, а ради се о Еколошкој и Инспекцији за воде, које ће, како су казали, након свеобухватне анализе и сређивања података објавити у наредном периоду. Истичу да ће у наредном периоду објавити и ко су највећи загађивачи ријеке Лим.
У Комуналној полицији Општине Бијело Поље кажу да они, да би заштитили Лим, спроводе репресивне мјере, односно издају прекршајни налог једино у случајевима када затекну лице да врши одлагање отпада на мјесту које није за то одређено.
Ријека је за уживање, а не за бацање смећа
Предсједник Еколошког покрета Пријепоља Драгољуб Симовић, са колегама из НВО „Еуромост” обишао је дио обала Лима и наводи да је ситуација више него алармантна.
– Нијесмо свјесни какво је богатство Лима. Нажалост, према овој ријеци се не понашамо на прави начин, и буквално 90 одсто смећа завршава у Лиму. Вода га носи и све то даје једну јако ружну слику – рекао је Симовић, а Драгана Ракиџија из Еколошког покрета Пријепоље нагласила је да је Лим ријека која треба да нас спаја, а не да нас раздваја.
– Лим је ријека која пролази кроз три државе. Она треба да буде наше огледало. Нажалост, то огледало је толико ружно да је то срамота за цијели свијет. Питам се гдје ће ово завршити. Треба сви да смо свјесни да је ријека за уживање, а не за бацање смећа – истакла је Ракиџија.

– Подаци који се односе на 2018. и половину 2019. године налазе се у посједу Секретаријата за инспекцијске послове. За другу половину 2019. и 2020. годину ниједно лице у овом периоду није затечено да врши одлагање отпада на обали ријеке Лим – саопштили су из Комуналне полиције.
У Секретаријату за инспекцијске послове наводе да је сходно Закону о комуналним дјелатностима прописано да је у надлежности Комуналне полиције одлагање комуналног и другог отпада ван мјеста предвиђених за ту намјену, на обалама и у коритима водотока.
– У последње три године није било поднесених прекршајних пријава – саопштено је из Секретаријата за инспекцијске послове.
М.Н.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 00:52