Комуналци на терену / -Ратковић
15/04/2021 u 23:45 h
В.Ра.В.Ра.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комуналци у Рожајама са дивљих депонија прикупили 70 тона отпада

Ради се о дивљим депониjама на коjима су несавjесни грађани током зиме гомилали кућни и други кабасти отпад, а ова акциjа је почетак великог прољећног чишћења града, истиче Назим Дацић
Екипе рожаjског Комуналног предузећа ових дана раде на уклањању дивљих депониjа у ужем градском подручjу. Према риjечима Назима Дацића, директора Комуналног предузећа, ради се о дивљим депониjама на коjима су несавjесни грађани током зиме гомилали кућни и други кабасти отпад.
– Већ десетак дана радимо на уклањању дивљих депониjа у ужем градском подручjу, коjе jе заиста претрпано отпадом. Несавjесни грађани смеће најчешће гомилаjу поред магистралних путева. Посебан проблем jе блокада магистралног пута због извођења радова у одређеном временском периоду, услед чега грађани разни кабасти отпад и грађевински шут остављаjу не у контеjнере, већ поред контеjнера, што нам причивања додатни напор како бисмо све то уклонили. Не ради се о малим количинама такве врсте отпада, већ о тонама. Само у последњих неколико дана одвезли смо десетак камиона, односно око 70 кубика растреситог отпада накупљеног поред контеjнера – каже Дацић, апелуjући на грађане да своj отпад одлажу правилно или да сачекаjу вриjеме када jе магистрала проходна и одвезу га до главне градске депониjе.
– И поред празних контеjнера несавjесни грађани, те власници кафића и ресторана, отпад остављаjу поред тих посуда, што говори да поjединци немаjу довољно развиjену свиjест и културу за здраву и чисту животну средину. Ми се боримо да одржавамо град чистим, али има доста оних коjима чистоћа не значи ништа – подвлачи Дацић, наглашаваjући да jе акциjа чишћења дивљих депониjа почетак великог прољећног чишћења града.
У рјечна корита несавјесни грађани бацају све и свашта
Назим Дацић као посебан проблем истиче одлагање отпада у корита ријека и на тај начин загађење животне средине.
– У рjечна корита несавjесни грађани одлажу све и свашта. То се ради у касним ноћним или раним jутарњим сатима, када нема комуналних полицаjаца на терену. Jедино рjешење за заштиту од несавjесног одлагања отпада видимо у инсталирању видео-надзора чиме би у великоj мjери био олакшан наш рад и рад комуналних полицаjаца. Апелуjем jош jедном на становништво да поштуjе закон и своj отпад одлаже на прописан начин – поручио jе Дацић.

– Када очистимо отпад, на реду jе прање улица и дезинфекциjа простора и тако ћемо радити све док траjе пандемиjа. Планирамо да набавимо нову ауто-цистерну за прање улица и доставу воде jер jе она коjу имамо доста стара, као и друга механизациjа коjа датира из прошлог виjека – рекао jе Дацић позиваjући грађане да очисте ризлу испред своjих кућа, коjом jе током зиме путеве посипало предузеће за одржавање путева.
– Ми не можемо да постигнемо све да очистимо сами и зато тражимо помоћ од грађана. Осим механизациjе недостаjу нам и физикалци, jер имамо радника коjи користе породиљско одсуство и друга боловања. Зато смо се обратили ресорном министарству да нам одобри запошљавање пет нових радника – физикалаца – казао jе Дацић.
В.Ра.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:52