Поглед на херцегновски залив / -к.м.
10/05/2021 u 06:05 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новски хотелијери очекују већу посјећеност: Интересовања има, туристи долазак најавили за јун

Имали смо најаве туроператора да ће већ у априлу почети гости. Све се то одгодило за мај, па за јун. Лично, био бих задовољан када бисмо имали 30 одсто од онога што смо имали 2019. године – каже Чедомир Поповић, директор компаније Царине у чијем је власништву хотел Парк у Херцег Новом, пише „Дан”

ХЕРЦЕГ НОВИ – Према информацијама Туристичке организације Херцег Нови у овом граду тренутно борави 2.013 регистрованих гостију, што је за 1.827 више у односу на упоредни период лани. Иако је тренутно у функцији 15 хотела, гости се радије опредјељују за смјештај у домаћинствима, па је тако у приватном смјештају регистровано 1.313 гостију, док је у хотелима смјештено њих 700. Хостели и аутокампови немају гостију. 
Хотелијери се надају да ће мршаву предсезону, замијенити боља главна сезона у односу на прошлу коју је потопила пандемија вируса корона. Сада, када је држава отворених граница ка емитивним тржиштима региона и Русије, очекују госте у јуну.
Предсједник Општине Стеван Катић је оптимиста, а како истиче, позитивним прогнозама увелико доприноси тренд смањења броја обољелих од корона вируса, те динамика вакцинације становништва.

image

Стеван Катић

-к.м.

– Очекујем свакако да предстојећа љетња туристичка сезона буде на нивоу од 50 одсто у односу на 2019. годину. Изгубили смо већ једну сезону и никако не би било добро да и ову 2021. годину завршимо на нивоу на којем смо завршили и 2020. годину. Херцег Нови је град који живи од туризма, не би могао ни да се развија, нити да напредује – сматра Катић.

Чоловић: 2019. достигли смо плафон и преко тога се не може

Члан ИО Удружења туристичких агенција Херцег Новог и власник Агенције "Горбис" специјализоване за крузинг туризам, Горан Чоловић сматра да смо 2019.године "достигли плафон и да преко тога не можемо ићи".

– Немамо капацитете да би ишли на више. Поновни улазак крузера очекује се 2022. године уколико Бока буде спремна за њих, односно уколико се држава и општине не буду понашале као засебни ентитети.
Постојеће епидемиолошке мјере сматрам апсурдним, јер се не може улазити у државу без икаквог теста, будући да нико неће доћи у земљу која има тако висок проценат заражених, али и не смије се дозволити прошлогодишња ситуација када су границе биле сасвим затворене и то према емитивним тржиштима– подвлачи Чоловић.


Подсјетио је и да су 2018. и 2019. биле рекордне године по броју отварања хотела у Херцег Новом, али и по многим пројектима, међу којима је и тек отворена кућа нобеловца Ива Андрића.

image

Горан Чоловић

-к.м.

– Много ствари је урађено и спремно за сам почетак љетње туристичке сезоне, прије свега у културолошком али и инфраструктурном смислу. У том дијелу ми смо спремни, а и комунална предузећа одрађују свој посао на завидном нивоу када је припрема за сезону у питању – истиче Катић и наглашава да је локална Туристичка организација одрадила бројне промоције на западноевропским тржиштима, на руском, као и приоритетном тржишту региона.
У хотелу Парк у Бијелој, који је лани радио свега двадесет дана, имали су најаве за долазак гостију и за април, али је њихов долазак одгођен.

image

Чедо Поповић

-к.м.

– Имали смо најаве туроператора да ће већ у априлу почети гости. Све се то одгодило за мај, па за јун. Хотел Парк отварамо 28. маја и рачунамо да ће први гости бити Французи, а активни су и Израелци који су први завршили вакцинацију, тако да се надамо да ће јун бити почетак сезоне – каже Чеда Поповића, директора компаније Царине у чијем је власништву хотел.

"Очекујем свакако да предстојећа љетња туристичка сезона буде на нивоу од 50 одсто у односу на 2019. годину, истиче Стеван Катић


Све хотелске јединице ове компаније су спремне, али због свеукупне ситуације, свјесни су да ће капацитети бити далеко слабије попуњени.
– Када кренемо са радом, нисмо сигурни да ће хотели бити попуњени. Све зависи и од ситуације у земљама из којих нам долазе гости, као што знате у Француској није сјајно стање и она је тренутно закључана. Лично, био бих задовољан кад бисмо имали 30 одсто од онога што смо имали 2019. године – каже Поповић.

Увођење ковид пасоша

Директор маркетинга хотела "Lighthouse" Јован Мићуновић истиче да је нтересовање гостију одлично, али да то у овом тренутку не значи баш ништа.
– Било је и прошле године у овом моменту одлично интересовање па сезоне није било. Руски туроператор са којим сарађујемо још увијек нема интересовања за Црну Гору. Ако будемо пратили став ЕУ о ковид пасошима, а вјероватно ћемо морати, не знам каква ће бити одлука наше државе, не видим у томе ништа позитивно по нас и дефинитивно ће се на неки начин то одразити на укупну посјету. На наш хотел то ће имати нешто мање утицаја јер већина гостију долази из Србије и Босне и Херцеговине. Генерално таква одлука није позитивна по све нас, јер, или ће се подићи цијене смјештаја, или ће гости морати да покажу да имају један од тестова ако нису били у могућности да се вакцинишу – истиче Мићуновић.


Хотел АЦД у Мељинама мањих је смјештајних капацитета, није прекидао рад, а прве госте очекује у јуну.
– Букирање и даље тече спорије и махом се од средине јула јавља веће интересовање. Углавном су то индивидуалне резервације, премда постоје и групне, мада су туроператори резервисани због неизвјесне епидемиолошке ситуације и не желе да се унапријед обавезују, зато очекујемо да ће резервације бити у посљедњем тренутку, пред сам долазак, поручују из овог хотела.

Додају да је непредвидива ситуација са пандемијом корона вируса ставила ову годину у други план у односу на 2022. за коју и туроператори показују веће интересовање.
Према ријечима Николе Мрачевића, директора маркетинга Медитеранског центра, тренутно у овој здравственој устаниови борави мало више од 300 гостију. Пацијенти морају имати негативан тест или га могу урадити и по доласку у Игало. Очекују домаће, али и госте из региона због веома повољне понуде за тржиште бивше Југославије, као и пацијенте из Русије. Долазак пацијената из Норвешке и Холандије није извјестан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:43