Дио активности у Горњем Столиву / -М.Д.П.
13/04/2021 u 12:55 h
М.П.М.П.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обнављају живот у Горњем Столиву

У акцији изношења материјала у горње село учествовао је и коњ, са товаром, будући да до села нема саобраћајнице за моторна возила, већ се користи стари пјешачки пут
image
Материјал допремали на коњу
-М.Д.П.
Изношењем грађевинског материјала из Доњег Столива у амбијенталну руралну цјелину Горњи Столив, чланови и чланице новоформиране невладине организације Друштво пријатеља Горњег Столива промовисали су свој рад и најавили планове за наредни период. Активности друштва усмјерене су ка очувању градитељског наслеђа Столива, кроз ревитализацију, санацију прилазних путева и међа, али и хуманитарним акцијама у циљу пружања помоћи и подршке социјално угроженим мјештанима.
image
Дио активности у Горњем Столиву
-М.Д.П.
. У селу засад живе само два становника, али намјера је ових ентузијаста, њих 18 млађе генерације, да створе услове за усељење још житеља. Њихов рад је духовно и материјално подржао дон Жељко Пасковић, жупни управитељ за Прчањ и Столив, као и Милан Поповић, директор ЈКП Котор.
– Жеља нам је да Горњи Столив заузме своје мјесто на излетничкој мапи Боке которске и буде мјесто окупљања, како мјештана, тако и пријатеља. Позивамо све људе добре воље који могу помоћи на било који начин, да узму учешће и придруже се нашим акцијама, казао је за „Дан“ Марко Миховић, један од оснивача НВО Друштво пријатеља Горњег Столива.
Ово село је познато по шумама кестена, из које сакупљају тресетно земљиште за узгој садница камелија, по којима су познатији житељи Доњег Столива. Напуштено је у другој половини 20. вијека, индустријализацијом тадашње Југославије и миграцијом становника у урбане средине.
М.Д.П.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 11:14