Опасне материје доступне грађанима / -Б.Је.
13/04/2021 u 12:50 h
B.Je.B.Je.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полиција прикупља податке о опасним материјама магацину фабрике Оптел Вектра

У необезбијеђеном магацину фабрике Оптел Вектра налази се више од 100 килограма отровних хемикалија, као што су жива, цијанид, натријум хидроксид и хлороводонична киселина, а за „Дан“ је јуче потврђено да се предузимају и мјере на даљем складиштењу ових материја, односно њиховом одвожењу из магацина
Случај необезбјеђивања магацина са опасним материјама у фабрици Оптел Вектра наредних дана истраживаће пљеваљска полиција, након чега ће Основно државно тужилаштво донијети одлуку да ли постоје елементи за кривично гоњење по службеној дужности. Након што су у јавности објављени снимци необезбијеђеног магацина са опасним материјама Основно државно тужилаштво је наложило полицији да о свему прикупи податке.
– Поводом налажења отровних хемикалија, како наводите, у објекту бивше Војне фабрике у Пљевљима, од стране Основног државног тужилаштва у Пљевљима наложено је УП – Центру безбједности Пљевља прикупљање потребних обавјештења и свих релевантних података, након чега ће исти бити достављени тужилаштву на оцјену у циљу утврђивања да ли у радњама било ког лица има елемената бића неког од кривичних дјела за која се гони по службеној дужности – саопштено је за „Дан” из Основног државног тужилаштва.
Компанија Вектра је 2008. године купила бившу Војну фабрику из стечаја, али  и поред обавезе да производњу покрене то се никада није десило, а цјелокупна опрема је уништена и одвезена

Подсјећамо, прошле седмице у јавност су доспјели снимци потпуно необезбијеђеног магацина фабрике Оптел Вектра, у коме се налази више од 100 килограма отровних хемикалија као што су жива, цијанид, натријум хидроксид и хлороводонична киселина. Из Службе за заштиту животне средине су одмах реаговали и обавијестили Управу за инспекцијске послове, истичући да ће о свему обавијестити и полицију и тужилаштво „јер је неприхватљиво да магацин са опасним материјама буде отворен и без обезбјеђења”.
image
Магацин Оптел Вектре у ком се налазе опасне материје
-Б.Је.
Из Управе за инспекцијске послове јавност су информисали да их је ранији стечајни управник Радојица Грба обавијестио да у кругу фабрике постоји обезбјеђење, те да су њихови инспектори, приликом изласка на терен, пронашли обезбјеђење, као и да су предузете све мјере да се магацин правилно обезбиједи.
За „Дан” је јуче потврђено да се предузимају и мјере на даљем складиштењу ових материја, односно одвожењу истих из магацина Оптел Вектре. Током јучерашњег дана обезбјеђење у фабрици Оптел Вектра заиста је било, али је сасвим сигурно да га није било протеклих мјесеци.
СНП: Брковић умјесто улагања, оставио пун магацин отрова
– ДПС бизнисмен Драган Брковић 2008. године купио је Војну фабрику у Пљевљима за 2,1 милион еура, а куповини је кумовао надалеко познати стечајни управник Радојица Грба, који је у свакој пљеваљској фирми угасио свјетло и ставио катанац. Умјесто инвестиционих улагања од 3,3 милиона еура у Оптел и запошљавања младих, ДПС патриота Драган Брковић је грађанима Пљеваља оставио пун магацин отровних хемикалија. Више од 100 килограма отровних хемикалија, као што су жива, цијанид, натријум хидроксид, хлороводонична киселина и бројне органске и неорганске базе и киселине стоје незаштићено у отвореном, руинираном магацину Оптел Вектре у Пљевљима – саопштено је јуче из пљеваљског одбора Социјалистичке народне партије уз позив надлежним државним органима да испитају да ли у овом случају има елемената кривичног дјела, „с обзором на то да су опасне хемикалије на дохват руке грађанима”.

„Дан“ је недавно објавио и снимке демолираних производних хала, а протекле недјеље смо фотографисали и простор магацина у коме се налазе опасне материје. Током прошлог љета у кругу фабрике су пасле краве из околних села, што је такође јавно објављивано. Круг фабрике, асфалтиране стазе, већ одавно су простор за рекреацију бројних грађана, док су хале и друге просторије мјесто окупљања неодговорних лица. Ко је и на који начин послао обезбјеђење у фабрику
image
Капија на улазу у Оптел Вектра јуче била заворена
-Б.Је.
Оптел Вектра током јучерашњег дана нијесмо могли дознати. Наш покушај да од ангажованих лица на обезбјеђењу нешто више сазнамо није успио, јер нијесу били вољни да разговарају на ту тему. Иначе, фабричка капија, након дужег времена опет је затворена а остаје да се види до када ће тако бити.
Компанија Вектра је 2008. године купила бившу Војну фабрику из стечаја. Међутим, и поред обавезе да производњу покрене, то се никада није десило, а цјелокупна опрема је уништена и одвезена. Недавно је у компанији Вектра проглашен банкрот, што додатно потврђује да производње у овој фабрици још дуго неће бити.
Б. Јеловац
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:25