Радници Симон војажа штрајком издејствовали стечај у предузећу / -Д.Ј.
23/04/2021 u 19:02 h
Д.Ј.Д.Ј.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Предузеће „Симон војаж” отишло у стечај, радници траже поштеног купца

Књиговодствено имовина „Симон војажа“ вриједна је 2.178.583 еура, док су обавезе према дужницима 2.458.443 еура. Стварно стање биће утврђено током израде листе потраживања, каже стечајни управник Саша Зејак
Пошто је недавно у предузећу за превоз путника „Симон војаж” уведен стечај, радници су инсистирали да се пронађе поштен купац који би дао гаранције да ће ову фирму поново ставити у одговарајућу функцију. Нагласили су да би било најбоље да предузеће након окончања стечајног поступка настави да ради кроз одређена улагања новог купца.
– Након више од годину дана прекинули смо штрајк, јер је напокон уведен стечај. Сматрали смо да је то требало да се уради много раније, с обзиром на то да је у међувремену добар дио расположиве имовине отуђен. Послије свега очекујемо да ће се јавити купац који жели да ово предузеће постави на ноге и да организује превоз путника на одговарајући начин. Убијеђени смо да ова фирма може да ради, само ако се у тај посао уђе поштено и одговорно. Зато инсистирамо да се пронађе купац који ће, уз уважавање нас радника, кренути да ради на добробит цијелог града и корисника услуга јавног превоза – нагласио је представник радника Ненад Радичевић. Он је казао да је увођењем стечаја спријечено даље крчмљене расположиве имовине предузећа.
– Знамо да штрајк није популарна мјера. Али на овај начин спријечено је да се аутобуска станица, као дио предузећа, прода преко извшитеља. Уједно надамо се да се убрзо бити исплаћена и радничка потраживања која нијесу мала – истакао је Радичевић.
Адровић: Није било потребе за увођењем стечаја
Бивши извршни директор предузећа „Симон војаж“ Мехмед Адровић, који као функционер ДПС-а заузима и мјесто предсједника СО Петњица, тврди да у датим околностима није било стварне потребе за увођењем стечаја.
– Фирма је могла и даље да ради, али неки радници су сматрали да треба да се уведе стечај. Нијесу хтјели да сачекају да прође криза и да се ствари консолидују. Томе је кумовала и Општина Беране, која је потраживала неких 15.000 еура. Све је то могло да се премости, међутим, дошло се до солуције која никоме не одговара. У то су се сада сигурно увјерили и сами радници. Но, видјећемо до краја како ће све то да иде. Надам се да ће након стечаја ова фирма поново почети да ради – нагласио је Адровић у изјави за „Дан“.

image
Мехмед Адровић
-Д.Ј.

Радници подсјећају да три године нијесу примали плате, и да им за тај период нијесу уплаћивни доприноси за пензијско и здравствено осигурање. Напомињу да су ту и неисплаћене дневнице, регреси и штошта друго.
Стечајни управник Саша Зејак изјавио је да је већ пописана имовина предузећа која је књиговодствено вриједна мање него што су обавезе.
– Књиговодствено имовина „Симон војажа” вриједна је 2.178.583 еура, док су обавезе према дужницима 2.458.443 еура. Стварно стање биће утврђено током израде листе потраживања – казао је Зејак. Он је констатовао да фирма не обавља дјелатност, а да је последње четири године радила са губитком, да је презадужена и да не постоји могућност реорганизације.
– Најбоље рјешење би било наставак пословања кроз улагања – рекао је Зејак.
Да је стечај непопуларно, али у овом тренутку за „Симон војаж” једино законско и исправно рјешење, раније је оцијенио и руководилац канцеларија за заштиту права запослених Савеза синдиката Црне Горе Горан Ћулафић. Према његовим ријечима, стечај представља нужно зло у овом тренутку, јер се не зна колико тачно има повјерилаца и колика су потраживања.
Д.Ј.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:42