Расте број незапослених у Плужинама / -Шапурић
13/04/2021 u 20:55 h
Б.Б.Б.Б.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Плужинама број незапослених повећан за 93

Пандемија је разлог због којег је повећан број незапослених у општини Плужине која има око 3.286 становника
ПЛУЖИНЕ – По развијености привреде плужинска општина дијели судбину свих осталих са сјевера Црне Горе. Највећи послодавци у том граду већ годинама уназад су Општина и Хидроелектрана (ХЕ) „Пива“, као и туристичка дјелатност која је током прошле године због епидемије вируса корона стагнирала.
Управо је пандемија разлог због којег је повећан број незапослених у општини Плужине која има око 3.286 становника. Према извјештају бироа рада, на подручју Плужина у 2020. години број незапослених био је 255 особа, што је за 93 више него у 2019. години. Од укупног броја незапослених скоро половина су жене, што је такође више него у години која је претходила извјештајном периоду.
Највише, односно 126 лица на посао чека од шест мјесеци до три године, 54 је на евиденцији од три па до преко осам година, а 75 особа на бироу рада је шест мјесеци. У Плужинама има 80 квалификованих незапослених лица, са средњом стручном спремом их је 78, неквалификованих је 48, са седмим степеном стручне спреме 41, а са петим и шестим степеном укупно пет особа.
Када је у питању старосна структура, 137 незапослених има од 40 па преко 50 година живота, док их је 118 у старосној групи од 18 до 40 година. С радним стажом од десет па до преко 30 година а без посла у Плужинама су 64 особе, док их је 83 који имају дужину радног стажа од једне до десет година.
Савјетник у бироу рада Плужине Милодарко Јокановић у извјештају је навео да је у том граду током прошле године у јавним радовима запослено осам лица са евиденције и то на период од три мјесеца. Због пандемије, наведено је у извјештају, прошле године нису остварили ни план да током сезоне запосле 60 лица са евиденције бироа рада. На територији Плужина четири високошколца су у програму стручног оспособљавања, док је локална управа тог града из сопствених средстава финансирала и запослила 14 приправника.
Б.Б.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 17:20