Аљбин Курти / - РТС
07/11/2021 u 07:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Аљбин Курти рапидно губи подршку Албанаца

Косово грца у огромним економским проблемима, а поред тога Приштину разараjу и jака корупциjа, криминал, велика незапосленост, ниске плате, лоша инфраструктура у градовима, угрожена безбједност..

Аљбин Курти из дана у дан губи подршку Албанаца на Космету, а то наjбоље илуструjу посљедњи локални избори на коjима jе Самоопредјељење потучено у своjим традиционалним упориштима. Ова странка jе на фебруарским парламентарним изборима освоjила 400.000 гласова, а само осам мјесеци касниjе, када су одржани локални избори, Самоопредјељење jе добило подршку 230.000 бирача. Математика каже да jе Курти изгубио подршку 170.000 људи.

Косово грца у огромним економским проблемима, а поред тога Приштину разараjу и jака корупциjа, криминал, велика незапосленост, ниске плате, лоша инфраструктура у градовима, угрожена безбједност...

Привремене приштинске институциjе катастрофално лоше су реаговале током актуелне пандемиjе. Све то довело jе до тога да Аљбин Курти изгуби подршку великог броjа бирача. Управо у томе криjе се разлог због коjег поjедини званичници ЕУ ових дана инсистираjу да Косово добиjе визну либерализациjу.

Они тиме желе да оживе Куртиjа и оставе га на власти jер jош увијек ниjе завршио посао своjим менторима. Специjални изасланик ЕУ за диjалог између Београда и Приштине Мирослав Лаjчак позвао jе Европску униjу да тзв. Косову омогући визну либерализациjу.

Он jе рекао да jе важно да ЕУ укине визе грађанима тзв. Косова и да што прије започне разговоре између ЕУ и Албаниjе и Сјеверне Македониjа.

- За мене ниjе питање да ли би требало, већ када ће и као први корак препоручити да се без одлагања отпочну разговори с Албаниjом и Сјеверном Македониjом и укидање виза за грађане Косова - рекао jе Лаjчак.

Слично jе прије неколико дана изjавио и шеф канцелариjе Европске униjе у Приштини Томаш Суниог, коjи jе рекао да Косово испуњава све услове за визну либерализациjу. Он захтијева да се ради на убјеђивању Савјета ЕУ за либерализациjу визног режима.

(Ало)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 04:13