Америчка застава / - UNSPLASH
07/02/2022 u 20:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасада САД-а: Позивамо све лидере да одбиjу радње коjе подриваjу уставни поредак БиХ

Успостављање посебног ентитетског регулаторног тиjела за правосуђе РС представљало би кршење уставно-правног поретка БиХ, наводи се из ЕК

Амбасада Сjедињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини (БиХ) позвала jе све лидере да одбиjу расправу о Нацрту закона о високом судском и тужилачком савjету Републике Српске (ВСТС).

Како jе наjављено, оваj нацрт ће се наћи на дневном реду Скупштине РС у уторак, 8. фебруара.

- Приjетње повлачењем из државних институциjа и успоставом паралелних институциjа у ентитету Република Српска ометаjу стабилност и напредак Босне и Херцеговине на штету свих њених грађана. Позивамо све лидере да одбиjу радње, као што jе нацрт закона о коjем се расправља, коjе подриваjу уставни поредак и дозвољаваjу цвjетање корупциjе. Сада jе вриjеме да се ради на транспарентности и одговорности коjе су потребне БиХ како би напредовала - наводи се у одговору за Радио Слободна Европа (РСЕ) из Амбасаде САД БиХ.

Европска комисиjа саопшила jе да очекуjе од вођства РС и Народне скупштине РС да се суздрже од било каквог jедностраног корака и да расправљаjу о било коjем питању коjе изазива забринутост унутар државних институциjа, укључуjући Парламент и Виjеће министара. Ово jе у одговору за Радио Слободна Европа (РСЕ) наведено из Делегациjе Европске комисиjе у вези Нацрта закона о оснивању Високог судског и тужилачког савjета РС.

- Успостављање посебног ентитетског регулаторног тиjела за правосуђе РС представљало би кршење уставно-правног поретка БиХ. Усваjање овог закона у РС-у представљало би неприхватљиво миjешање у независност правосуђа БиХ, а резултирало би назадовањем земље према европским стандардима - наводи се из Европске комисиjе и додаjе како Високо судско и тужилачко виjеће Босне и Херцеговине има кључну функциjу да гарантуjе независност, интегритет и одговорност правосуђа у циjелоj Босни и Херцеговини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 08:29