/ - FOTO: PRINTSCREEN
22/04/2023 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Amber alert od novembra u Srbiji

"Amber Alert" predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale djece. Odluku o tome donosi tužilaštvo, kao i to da li treba da se objavi fotografija nestalog djeteta

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić potpisao je da će implementacija "Amber alerta" u Srbiji biti završena do 1. novembra ove godine. To je za portal RTS-a Igor Jurić potvrdio, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Igor Jurić rekao je da je Bratislav Gašić potpisao dokument kojim je naložio timu da do 1. novembra obave sve pripreme za implementaciju "Amber alerta" u Srbiji, ali se ne isključuje mogućnost da uvođenje sistema počne i ranije.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je krajem janura da je potrebno da se što prije uvede "Amber Alert", sistem obavještavanja nestanka djeteta.

U Srbiji godinama unazad postoji incijativa da se uvede, dok u Evropi desetine zemalja imaju taj sistem.

"Amber Alert" predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale djece. Odluku o tome donosi tužilaštvo, kao i to da li treba da se objavi fotografija nestalog djeteta. Policija pojačava patrole na putevima i kontrolu na naplatnim rampama i graničnim prelazima.

Objave putem medija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, auto-putevima, mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice djeteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.

Više od milion ljudi u Srbiji podržalo je putem društvenih mreža kampanju za uvođenje sistema "Amber alert" u zemlji, izjavio je početkom godine Igor Jurić.

Sistem "Amber Alert" je nastao 1996. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:29