Поштанска марка са ликом Николе тесле / - ФБ
09/08/2021 u 07:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Американци: Никола Тесла је америчко - српски геније

Николa Лончар предсjедника Теслине научне фондације (ТНФ) из Филаделфије потврдио је да је то оригинална маркица издата поводом сто година од рођења Николе Тесле

Расправе око Николе Терсле између Хрватске и Србије се настављају, а посебну буру је изазвала изјава свјетски познатог глумца Рада Шербеџије да је добро да се лик највећег свјетског научника нађе на кованици хрватског еура, јер је то доказ да Срби у Хрватској постоје.

А да у држави у којој је Тесла живио и у којој је стекао свјетску слчаву нема дилеме да је овај научник Србин говори и поштанска марка из 1956. године на којој пише "Тесла америчко - српски геније".

Ова маркица је издата давне 1956.године, поводом сто година од рођења Тесле (1856 – 1956) а на њој пише: Никола Тесла америчко – српски геније.

Поштанска марка, осим што је средство плаћања поштанских услуга, истовремено представља један од најпрепознатљивијих симбола националне културе. Невјерне Томе ће се можда питати зашто на овој маркици не пише њена вриједност у доларима, али и данас савремене америчке маркице често на себи немају номиналну вриједност. У Америци је популаран тзв. „Forever stamp“ и са оваквом „Заувijек маркицом“ можете (увijек) да пошаљете једно стандардно писмо.  

Николa Лончар предсjедника Теслине научне фондације (ТНФ) из Филаделфије потврдио је да је то оригинална маркица издата поводом сто година од рођења Николе Тесле.   

Подсјетимо, у хрватско - српску расправу о Николи Тесли укључио се и глумац Раде Шербеџија, који је у интервјуу за Јутарњи лист рекао да је добра идеја да се једно од српских највећих научних имена нађе на хрватској кованици еура и то што прије треба урадити. 

- Треба пожурити с тим, јер мислим да ће Американци то ускоро учинити. Они, наиме, желе да прогласе Теслу правим Американцем. Наравно да би било добро да Тесла у Америци добије позицију коју заслужује, као вјероватно један од највећих научника у историји човјечанства, али ја бих ипак волио да Тесла буде прије свега на кованици Хрватске, јер то је земља у којој је рођен и то би био доказ да је тај народ, то јест Срби из Хрватске, чији је Тесла представник, овдје постојао и да још има мало наде да не потоне у заборав - рекао је Шербеџија.

Подсјетимо, Комисија за новац Хрватске народне банке утврдила је коначан предлог мотива за будућу хрватску кованицу еура и то шаховницу, географску карту Хрватске, куну, глагољицу и Теслу.

Огласила се и Народна банка Србије рекавши да би стављање лика Тесле на националну страну кованице еура, представљало присвајање културног и научног насљеђа српског народа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 13:26