Извор: Војска Србије (N1)
28/07/2021 u 11:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балканска безбједносна мрежа: Ново оружје ојачало способности Војске Србије

У протеклих пет година Србија је ојачала авијацију, специјалне јединице и артиљерију, пише портал Балканска безбедносна мрежа.

Иако су набавке новог наоружања за Војску Србије биле мање од онога што је најављивано на насловним странама домаћих листова, оружане снаге су унапредиле своје способности и у протеклих пет година Србија је ојачала авијацију, специјалне јединице и артиљерију, пише портал Балканска безбедносна мрежа., наводи Балканска безбједносна мрежа.

Како се наводи, авијација ВС је у протеклих пет година ојачана са 14 нових хеликоптера и десет ловаца МиГ-29, унапређена је и школска авијација, док је са беспилотним летjелицама војсци враћена способност извиђања из ваздуха.

Процес озбиљних набавки покренут је крајем 2016. године, а након тога купљено је пет нових руских транспортних хеликоптера Ми-17 В5, четири борбена Ми-35М и пет Ербасових Х-145М. Осим хеликоптера, купљена је и опрема и ново наоружање, које је војци омогућило нове способности. Сви хеликоптери су добили и оклопну заштиту, која их чини отпорним на ватру из лаког пjешадијског наоружања са земље.

-Ми-35М имају топовско и ракетно наоружање, могућност транспорта људи и лаки оклоп. То значајно увећава способности ВС за противтерористичка и специјална дејства. Уз хеликоптер, набављено је и разноврсно наоружање, укључујући противоклопне ракете Атака. То је први и тренутно једини противоклопни пројектил српске војске, који има тандем кумулативну бојеву главу способну да уништава савремене тенкове-наводe.

Питање ловачке авијације рjешено је ослонцем на донације из Русије и Белорусије, које су Србији поклониле укупно десет авиона Миг-29, чији је ремонт плаћен. Заједно са четири ловца истог типа које је ВС већ имала, укупан број ловаца повећан је на 14, што је еквивалент јединице ранга ескадриле.

Значајно је ојачана и школска авијација 2017. године када су, после вишегодишњег развоја и испитивања, у наоружање уведен домаћи школски авион Ласта.

Од Кине су купљене беспилотне извиђачко-борбене летjелице ЦХ-92А, које су Војсци Србије вратиле способност извидјања из ваздуха, изгубљена још средином прве декаде овог доба после приземљења извиђачких верзија авиона Орао и МиГ-21.

У наоружање ВС је после вишегодишњег развоја уведена и мала беспилотна летjелица Врабац, пројекат Војнотехничког института.

У истом периоду опремљене су и Специјалне јединице, за које су набављене нове пушке и балистичка опрема, униформе и оптоелектронски системи, беспосадне платформе (Мали Милош) и друга опрема.

Војска Србије од 2019. до 2021. године добила донацију из Русије у виду 30 оклопних извиђачких возила БРДМ-2МС и 30 тенкова Т-72 Б1МС. Из домаћих фабрика, у јединице је стигло 12 оклопних борбених возила Лазар 3, а најављује се испорука још шест транспортера тог типа.

За потребе 72. специјалне бригаде испоручено је десет оклопних возила М-16 Милош, а ускоро се очекује испорука додатне количине тих возила. Набављено је и 40 Хамвија, а представљена је и нулта серија оклопних командних извидјачких возила БОВ КИВ, која имају осматрачке станице са термовизијским камерама.

Артиљеријске јединице добиле су батерију самоходних топ хаубица Нора Б-52, као и батерију дигитализованих самоходних лансера ракета Огањ.

-Процентуално најмања количина нове или унапређене борбене технике налази се у артиљеријско-ракетним јединицама за противваздухопловна дејства. Осим дигитализације на неколико ракетних система КУБ, српски ПВО ојачан је батеријом артиљеријско-ракетног система Панцир С1 који је купљен од Русије. ВС већ неко врijеме у јединицама испитује модернизовани артиљеријски систем ПАСАРС. Није познато да је он званично уведен у употребу, јер је у прес материјалу на вjежби Муњевити удар 20201 представљен као ‘средство у развоју'-додаjу.

Оно што је најављено, а још није реализовано, је куповина дивизиона кинеског ракетног система ПВО ФК-3, као и противавионских ракета Мистрал из Француске

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:50