Заплијењена дрога
14/07/2021 u 10:41 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Балканским лукама "плови" кокаин међу бананама: Нова запљена од 11 килограма

Једна од значајнијих ствари за нарко-тржиште а која је заједничка овим запљенама је да је овај кокаин високог квалитета

Шверцовање кокаина међу товарима банана није нешто за шта се већ није чуло на Балкану. Овом методом послужили су се кланови са наших простора. Таква пошиљка откривена је прије пар година у Луци Бар, ове гоидине у Луци Плоче у Хрватској. Међутим, сада је кокаин сакривен међу бананама откривен у Луци Драч Албанија.

Код оваквог шверца наркотика, једна ствар углавном остане "непозната", коме припада кокаин. За сада то није откривено ни за запљену која се прије пар година догодила у Луци Бар а ни за акцију којом је дрога откривена у Луци Плоче, Хрватска. За разлику од та два случаја, у Албанију је поводом ове истраге ухапшенма једна особа, док се за другом трага.

ЛУКА ДРАЧ: 11 КИЛОГРАМА КОКАИНА

Тако је у албанске медије саопштено данас да је откривено 11 килограма кокаина у товару с бананама, у Луци Драч. Они наводе да је овај кокаин с пошиљком стигао из Еквадора. За сада није утврђено да ли се и овај шверц повезује са црногорским клановима.

- Кокаин ухваћен у контејнеру у Луци Драч и који је долазио из Еквадора био је скривен у моторном дијелу фрижидера. Полиција је саопштила да је заплијењена количина 11, 6 килограма. Због тога је полиција ухапсила менаџера компаније у коју би стигао контејнер са бананама, грађанина Барјона Гуменија, 34-годишњег становника Тиране, док је администратор компаније, Едуарт Даути, стар 50 година, такође становник главног града, проглашен за особом за којом се трага - пишу албански портали. 

image

Кокаин Лука Драч, Lapsi.al

Додају да на основу сумњи које је створила Стална радна група коју чине гранична полиција луке Драч, криминална полиција локалне полицијске управе Драч и царинске власти луке која послује у Луци Драч и информације доступне криминалној полицији, извршили су детаљну контролу у контејнеру напуњеном бананама који је лансиран из Еквадора у име фирме са сједиштем у Тирани.

- Као резултат детаљне контроле извршене у контејнеру, у моторном дијелу фрижидера пронађено је 14 пакета сумњивих кокаина, тешких 11 кг и 675 грама - каже се у полицијском (Албанија) обавјештењу.

- Истражна група, под руководством тужилаштва судског округа Драч, наставља истражне радње како би у потпуности документовала ову криминалну активност, идентификовала и ухапсила друге особе које су у њу умијешане. Материјали ће бити предати тужилаштву Судског округа Драч због кривичног дјела „Трговина наркотицима“ - саопштено је из полиције Албаније.

ЛУКА БАР:  31 КГ КОКАИНА ВРИЈЕДАН 2,5 МИЛИОНА ЕУРА

У Луци Бар, 2019. године, полиција је  заплијенила више килограма кокаина. Како су писали медији  ради се о  30 килограма кокаина који је стигао из Сицилије. Дрога је пронађена је у контејнерима које превози брод италијанске компаније МСЦ. Брод је на гатове Порт оф Адрија стигао из италијанске луке Ђоја ди Тауро.

image

Кокаин, Лука Бар(Фото: УП)

Ова дрога је била  распоређена у 27 пакета. Из полиције је тада саопштено да су полицајци и цариници у коодинацији са Вишим државним тужилаштвом открили 31,5 килограма кокаина вриједности 2,5 милиона еура. Ни сада није познато коме овај кокаин припада, коме је био упућен.

image

Кокаин, Лука Бар(Фото: УП)

ЛУКА ПЛОЧЕ: ЗАПЉЕНА ОД 57 МИЛИОНА ЕУРА

Хрватска полиција заплијенила је у марту у Луци Плоче 575 килограма кокаина намијењеног земљама региона, чија је вриједност на црном тржишту процијењена на око 57 милиона еура, саопштила је тада Полицијска управа Дубровачко-неретванске жупаније. У саопштењу се наводи да су полицијски службеници Полицијске управе дубровачко-неретванске у сарадњи с Царинском управом кокаин заплијенили 30. марта ове године, након што је претходно морем стигао из Јужне Америке, те да за сада нико није ухапшен. И ова "пошиљка" била је сакривена у товару с бананама.

image

Кокаин, Лука Плоче (Фото: УП ХР)

Према подацима полиције, кокаин високог квалитета није био намијењен хрватском тржишту, већ сусједним државама. Како се наводи у саопштењу, то је трећи случај у овој години разбијања ланца кријумчарења кокаина који морем стиже у Хрватску да би се копненим путем дистрибуирао у сусједне земље.

image

Кокаин лука Плоче (Фото: УПХР)

- Заплијењени кокаин врло је високе чистоће те је пронађен у контејнеру у којем се превозило воће - наводи се у саопштењу. Након проналаска дроге успостављена интензивна међународна и међуагенцијска сарадња како би се утврдило све тачне околности случаја. До сада проведеним криминалистичким истраживањем које се проводи у координацији са Уредом за сузбијање корупције организираног криминалитета утврђено је да Република Хрватска није требала бити коначно одредиште заплијењеног кокаина већ да је кокаин био намијењен даљњој дистрибуцији на илегалним нарко-тржиштима земаља у регији - додаје се у саопштењу.

image

Кокаин Лука Плоче(Фото: УПХР)

ПОШИЉКЕ ИЗ ДАЛЕКА ВИСОКОГ КВАЛИТЕТА

За све ове запљене заједничко је више ствари: не зна се ко је пошиљалац, не зна се коме је намијењена пошиаљка, дрога у сва три случаја сакривена међу бананама, морским путем шверцована... Једна од, значајнијих ствари за нарко-тржиште, а која је заједничка овим запљенама је да је овај кокаин високог квалитета.

Тако док истраге "тапкају" у мјесту, балканским лукама кокаин плови међу бананама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:48