Bolnica, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
30/01/2024 u 10:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Beba preminula u hrvatskoj bolnici, dok je čekala na usvajanje ili mjesto u domu

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike tvrde da su od policije dobili podatke da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca, odnosno da je uzrok tzv. smrt u krevecu

Beba od 20 mjeseci koja je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo da bude oduzeta roditeljima, preminula je sredinom decembra prošle godine u bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu. Centar za socijalni rad tokom protekle gotovo dvije godine nije uspio da joj pronađe mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim porodicama.

Postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s djetetom pokrenut je na Opštinskom sudu u Slavonskom Brodu u aprilu 2022., ubrzo nakon što je beba stigla na svijet. Sud je čekao ključan podatak – gdje će dijete nastaviti da živi nakon što se oduzme roditeljima, bez čega se postupak ne može okončati. Međutim, zahtjevi za smještaj vraćali su se s odbijenicama. Pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike stručni tim slavonskobrodske socijalne službe zatražio je julu 2022. godine, piše Jutarnji list.

Dvojica braće preminulog djeteta uzrasta od tri i četiri godine, za koju je socijalna služba takođe u istom postupku tražila izdvajanje iz porodice, još uvijek žive s roditeljima, a koji se, prema procjeni struke, zbog intelektualnih teškoća ne mogu adekvatno brinuti o njima.

Policija istraživanjem nije utvrdila elemente kaznenog djela – tragova nasilja nije bilo. Izvještaj su poslali Županijskom državnom tužilaštvu u Slavonskom Brodu, a o uzroku smrti će izvjestiti čim naprave analizu “složene medicinske dokumentacije”.

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike tvrde da su od policije dobili podatke da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca, odnosno da je uzrok tzv. smrt u krevecu. Sindrom iznenadne smrti bebe, ili skraćeno SIDS, neobjašnjiva je smrt koja nastupa obično tokom sna kod zdrave djece mlađe od godinu dana

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:13