Владимир Билчик / - Владимир Билчик
22/09/2021 u 22:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Билчик одбрусио опозициjи, сукоб унутар ње се захуктава и не зна се како даље

Проучите и удубите се у понуђени документ прије него што га одбаците, поручио jе извјестилац Европског парламента за Србиjу српскоj опозициjи после рунде диjалога у Београду за коjу каже да jе финална и неће бити нове

На оптужбе да jе радни документ о изборним условима у Србиjи настао у сарадњи са српским властима, а на штету опозициjе, представник Европског Парламента Владимир Билчик рекао jе за Н1 да одбиjа да га увуку у домаће политичке обрачуне. Потпредсједница странке слободе и правде Мариника Тепић каже да Билчик ниjе разумио мисиjу у коjу jе дошао. У исто вријеме опозиционе странке незадовољне исходом међустраначког диjалога jош нису одлучиле шта ће даље чинити. Чини се и да сукоби у опозициjи постаjу све жешћи.

Проучите и удубите се у понуђени документ прије него што га одбаците, поручио jе извјестилац Европског парламента за Србиjу српскоj опозициjи после рунде диjалога у Београду за коjу каже да jе финална и неће бити нове.

– Jа разумијем да нису сви задовољни и срећни, али то jе природан исход. Не враћамо се да преговарамо о новом документу. Враћамо се да погледамо како иде спровођење, какве су повратне информациjе. Да заиста охрабримо све коjи су учествовали у овом процесу да га схвате озбиљно. Да заиста наставе да учествуjу jер не вјеруjем да ће бити нове прилике да се направи потпуно нови договор ако се избори буду одржали почетком априла. Документ jе реалистичан. Jасно смо рекли да то неће бити нека револуционарна промена. Можемо да очекуjемо суштинске структурне промјене ако и када се одрже следећи избори – поручио jе Билчик.

На питање европског дописника Н1 Николе Радишића: “Да сте ви господине Билчик политичар из Србиjе, да ли бисте учествовали на предстоjећим изборима под постоjећим околностима" Билчик ниjе имао дилему.

– Да сам jе политичар било где, учествовао бих на изборима. Искрено, ако опозициjа одлучи да боjкотуjе не само наш процес већ и следеће изборе, не видим како било шта може да се промени у корист грађана Србиjе, али и када jе ријеч о европскоj перспективи Србиjе. Мислим да би сви требало да размисле о томе – истакао jе Бичик.

И Мариника Тепић из Странке слободе и правде, коjа jе напустила диjалог, има поруку за господина Билчика. И ССП сматра преговоре о изборним условима готовим, а одлуку шта ће даље донијеће наредних дана после консултациjа са партнерима.

– Господин Билчик уопште ниjе разумео шта jе задатак те мисиjе ни како можемо да ослободимо ову Србиjу, иако то пише у извештаjу истог тог Европског парламента и у разним другим резолуциjама, па и резолуциjама њихових националних парламената. Ми се овде боримо буквално за голи живот. За слободу. За то да ли ће некоме сутра остати глава на раменима зато што jе критиковао режим Александра Вучића или не – рекла jе Тепић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић у интервjуу за дневни лист „Нова“ критикуjе став председника ССП-а Драгана Ђиласа да са онима коjи уђу у новоформирана контролна тијела после диjалога – неће сарађивати.

– Искрено, не свиђа ми се таj монополистички приступ коjи Ђилас себи дозвољава у српскоj опозициjи… Можемо да сарађуjемо само на равноправним основама. Српски покрет Двери неће никоме бити привезак. Нити ми jе Вучић тата, нити ми jе Ђилас мама – каже Обрадовић.

– Не слушам баш пажљиво шта прича Бошко Обрадовић нарочито од када jе сам себе дисквалификовао у свим овим процесима, тако да то jе моjа jедина порука. На коjи начин дисквалификовао? Своjом сарадњом са овим режимом“, рекла jе Тепић.

Оно што jе заjедничко и ССП-у и Дверима, али и свим другим опозиционим партиjама коjе су боjкотовале претходне парламентарне изборе jесте да jош нису установиле шта даље чинити, а опциjе иду од уличних протеста, преко новог боjкота – до изласка на изборе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:02