Ана Брнабић / - интернет
08/06/2021 u 20:26 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Брнабић: Хашки трибунал је политички суд

Брнабић је оцијенила да гдје се "умијеша" политика у правосђуе, тамо "правда и право иду кроз прозор"

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је поводом данашње пресуде с казном доживотног затвора за бившег команданта Војске Републике Српске, Ратка Младића, да је Хашки трибунал "политички суд", али је одбила да даље коментарише пресуду јер "мора да буде опрезна да не би одговором нанијела штету Србији".

-Ову пресуду не могу да коментаришем зато што ће вечерас предсједник Србије Александар Вучић о томе, између осталог, говорити на сједници Савјета безбједности Уједињених нација (на којој ће бити представљен извјештај о раду Хашког суда). И ја молим све грађане Србије да пажљиво прате говор зато што ће из њига добити одговор, процјену и анализу ове ситуације- казала је Брнабић за ТВ Пинк.

Брнабић је оцијенила да гдје се "умијеша" политика у правосђуе, тамо "правда и право иду кроз прозор".

-Моја највећа замјерка, када сам разговарала с људима из тог суда, била је да суд није допринио помирењу на Балкану, већ нас је од тог помирења удаљио, и чини ми се да смо даље сада нешто што смо били прије 26 година- оценила је она.

Навела је да је Хашки суд допринио да данас на Балкану постоји гора нетрпљевост међу народима "у неким ситуацијама" него прије 26 година, током рата, и да правда за злочине над Србима није задовољена.

-Мени су говорили да суд није прављен да би допринио помирењу, ја се с тим не слажем. Мислим да би тај суд, да је урадио свој посао како треба, да је свако ко је био погођен ратовима осјетио правду, допринио помирењу- рекла је она.

Коментаришући учешће Вучића на сједници Савјета безбједности УН, гдје ће говорити и о захтјеву Хашког трибунула да Србија изручи двоје функционера Српске радикалне странке због непоштовања суда, Брнабић је рекла да ће то бити "историјско обраћање".

-Нико неће моћи да остане нем на ствари које ће предсједник изнијети вечерас. Ово је тежак дан и не мислим само због ове пресуде и подсјећања да су многи излазили из тог суда као слободни људи - и не да није задовољена правда над српским жртвама, већ се тим људима, који су оптужени иако они нису криви, не знам ко је дао алиби- рекла је она.

Брнабић је навела да ће данашњи дан означити "додатне, додатне и додатне" притиске на Србију.

Обраћање Вучића на сјединици СБ УН најављено је за вечерас, у 21 час.

Младић је правоснажно осуђен пред Хашким трибуналом на доживотни затвор због геноцида и злочина против човјечности над несрбима током рата у БиХ, а жалбено вијеће одбацило је све жалбе Младићеве одбране, али и Тужилаштва.

Izdvojeno

30. jul 2021 06:12