Ана Брнабић / - (фото:ATVBL.COM)
11/09/2021 u 19:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брнабић: Србија се припрема за увођење ковид сертификата

Она је рекла да је лоша ситуација и са имунизацијом младих до 30 година, који је вакцинисано мање од 30 одсто

У Србији се епидемиолошка ситуација додатно усложњава и вакцинација је једини одговор и мјера, а припрема се увођење ковид сертификата ускоро, ако буде потребно, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

 - Прва вакцина, трећа вакцина, вакцинација младих. То су мјере. Вакцинишите се људи, спасите себе, живот својих укућана, заједнице и своју земљу. Родитељи, вакцинишите своју дјецу - рекла је Брнабићева на прес конференцији након сједнице Kризног штаба, те подсјетила и на мјере ношења маски и ограниченог окупљања људи.

У Србији је до сада прву дозу вакцине примило 2.821.060 особа или 52,2 одсто пунољетне популације. Ревакцинисаних 2.707.594 или 50,1 одсто, док је трећу дозу примило 318.858 особа или шест одсто.

Брнабићева каже да је најлошија ситуација са имунизацијом у Тутину, гдје је вакцинисано само 16,4 одсто, слиједе Нови Пазар, Лајковац, Мионица, Уб и Љиг.

Она је рекла да је лоша ситуација и са имунизацијом младих до 30 година, који је вакцинисано мање од 30 одсто.

 - Са овим процентом вакцинације не можемо да останемо стабилни и заражавање ће расти - рекла је Брнабићева.

Она је додала да ипак 52,2 одсто вакцинисаних помаже да хоспитализација буде нижа.

 - За мене нема сумње да је држава урадила свој посао и Kризни штаб и то на најбољи могући начин, много боље него већина држава у свету и Европи - рекла је Брнабићева.

На грађанима је, истакла је она, било да слушају љекаре, струку и науку и да се вакцинишу и да постоји индивидуална одговорност.

 - Без вакцинације нећемо побиједити овај вирус. До сада смо пропустили, ајде да не пропустимо шансу други пут. Што се тиче мјера, то су мјере - вакцинишите се, људи", рекла је Брнабић.

Она је додала да су од јутрос кренуле инспекције поштовања мјера, те да се припрема да се у наредних седам дана уведу ковид сертфикати за све затворене објекте, клубове, ресторане, али не и за малопродајне објекте.

Што се тиче ђеце у школама, Брнабићева је рекла да су најбезбједнија у школи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:24