/ ilustracija
22/06/2024 u 09:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Brojni svjetski mediji izvijestili o nestanku struje na Balkanu

U petak je u podnevnim satima širom Zapadnog Balkana došlo do prekida u napajanju električnom energijom, koje je potrajalo nekoliko sati. O ovom kolapsu izvijestili su i mnogi svjetski mediji

Euronews piše da je jugostiočnu Evropu juče pogodio toplotni talas u kombinaciji s nestankom struje, što je dovelo do toga da neke balkanske zemlje nekoliko sati budu u blokadi.

Crnogorske vlasti, kako piše dalje Euronews, saopštile su da je zbog višesatnog prekida u elektrodistributivnom sistemu u državi cijela zemlja ostala bez struje. Isti problem je pogodio i u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Hrvatsku.

Portparolka crnogorske elektrodistribucije Nada Pavićević opisala je prekid kao "poremećaj regionalnih razmjera".

Crna Gora, Hrvatska, BiH i Albanija dijele obalu Jadranskog mora, a decenijama nakon balkanskih ratova 1990-ih, električne mreže u regionu ostale su međusobno povezane.

Prekid u snabdijevaju strujom u glavnom gradu BiH Sarajevu doveo je i do saobraćajnog kolapsa jer vozila javnog gradskog prevoza, kao ni semafori, nisu radili, javio je Euronews.

"Albaniju, Bosnu, Crnu Goru i velika područja na hrvatskoj obali pogodio je podnevni nestanak struje, uzrokovan naglom povišenom potražnjom za strujom nakon što su domaćinstva uključila klima-uređaje kako bi se izborili sa visokim temperaturama", opisuje BBC jučerašnji događaj, prenosi Kliks.ba.

CGES: Struja nestala zbog poremaćaja regionalnih razmjera, uzrok se utvrđuje

U Crnoj Gori, Bosni i Hrvatskoj nisu radili ni semafori, piše BBC, što je izazvalo saobraćajni haos u Sarajevu, Splitu i drugim velikim gradovima. Snabdjevači su rekli da su uglavnom obnovili struju do večeri, ali još pokušavaju da utvrde gdje je došlo do kvara u međusobno povezanim elektroenergetskim sistemima četiri zemlje.

BBC, takođe, piše i o jučerašnjem požaru na dalekovodu na granici BiH i Crne Gore kod Gacka, ali dodaju kako za sada nije utvrđeno da li i to može biti povezano sa jučerašnjim nestankom struje.

Reuters je prenio izjavu albanske ministrice energetike Belinde Baluku, koja je potvrdila da je došlo do kvara između Albanije i Grčke i da istražuje koliko je to moglo imati uticaja na energetsku havariju.

Komitet Evropske mreže istražiće incident koji je uslovio nestanak struje

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 11:35