/ - фото: БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЈА
02/11/2021 u 19:37 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цигарете црногорског произвођача "пале" на граници БиХ

Јавности је такође познато и да је поменуте цигарете било могуће наћи и на црном тржишту у Црној Гори

Службеници Јединице граничне полиције Бијељина, 28. октобра 2021. године, спријечили су кријумчарење 2.845 кутија различитих врста цигарета на уласку у Босну и Херцеговину на Међународном граничном прелазу Попови. На основу фотографија јасно се види да су заплијењене цигарете „МАЦ” које се производе, како су медији писали раније, у Дуванском комбинату Подгорица те да их арапски власник фабрике производи и у државама широм свијета гдје има фабрике. Такође, према ранијим инфомацијама и писању медија, цигарете нису биле намијење за продају на црногорском тржишту, већ за извоз. Јавности је такође познато и да је поменуте цигарете било могуће наћи и на црном тржишту у Црној Гори.

- Цигарете су откривене на другој линији граничних провјера приликом детаљне граничне контроле возила Шкода, бх. националних ознака, и то у намјенски направљеном простору. Возилом је управљао Н.С. (48), држављанин БиХ. О догађају су обавијештени тужилац Тужилаштва БиХ и судија за претходни поступак Суда БиХ, према чијим су наредбама службеници ЈГП Бијељина извршили претрес споменутог возила. Кријумчарене цигарете без акцизнихмаркица и са акцизним маркицама Косова, возило и други доказни материјали су привремено одузети- саопштено је из Граничне полиције Босне и Херцеговине.

image
- фото: БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЈА

Према наредби тужиоца Тужилаштва БиХ, против Н.С. овој институцији биће достављен извјештај због постојања основа сумње да је починио кривично дјело кријумчарење, а у вези са кривичним дјелом недозвољен промет акцизних производа.

- Тржишна вриједност кријумчарених цигарета процјењује се близу 15.000 марака (око 7.500 еура). Цигарете су откривене у намјенски направљеном простору за кријумчарење- наводе у саопштењу.

Црна Гора годинама држала водеће мјесто

Црна Гора је годинама држала водеће мјесто када је у питању шверц цигарета. Анализирајући ток шверцованих дуванских производа, италијански медији су 2018. године закључили да се апсолутно највећи шверц цигарета преко мора обавља управо из наше државе. Према подацима портала „Ilsole24ore” из поменуте године, за свега три године на бродовима утовареним у Луци Бар заплијењене су цигарете вриједне чак 64 милиона еура.

Према подацима који су достављени том италијанском порталу, кријумчарење дуванских производа без акцизе спријечено је заустављањем осам бродова који су пловили из Црне Горе. Седам их је контролисано у Грчкој, а један у Шпанији. Такође, у два случаја бродови на којима су биле нелегалне цигарете имали су „у пратњи” мања пловила са којих су одређена лица надгледала ток кријумчарења.

У овим акцијама, које су покренуте 2015. године, укупно је заплијењено 32.000 пакета цигарета. Као крајња дестинација незаконитих пошиљки била је означена Либија.

Италијански портал подсјећа да је 2016. вршена анализа свих заплијењених цигарета на територији те земље. Тада је установљено да је чак 23,7 одсто од укупне количине нелегалних дуванских производа било из Грчке. Одмах иза Грчке је Црна Гора. Те године су цигарете из Луке Бар чиниле 22,6 одсто од укупне заплијењене количине.

image
- Гранични прелаз

Само у једном случају, 2017. године, грчка полиција заплијенила је цигарете вриједне преко шест милиона еура на броду који је из Луке Бар пловио ка Либији. Акција је спроведена када је брод „Golendri”, који је пловио ка Тобруку, заустављен код јужног Крита. Грчка обалска стража тада је ухапсила шесточлану посаду, коју су чинили украјински држављани. Откривене су цигарете „amerikan haus”, на чијим су кутијама исписана арапска слова.

Према документацији заплијењеној на броду, „Golendri”, који је пловио под танзанијском заставом, требало је да из Бара цигарете испоручи у Тобруку, у Либији. Обалска стража је примијетила да брод гаси навигационе уређаје, а наводно су имали информацију да се на њему налази сумњива пошиљка цигарета. То је била четврта акција заустављања кријумчарених цигарета из Црне Горе према Либији од 2014. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:28