/ Фото: Армин Дургут, Пиксел
06/06/2021 u 09:33 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црква у Коњевић Пољу срушена до темеља, изостала Додикова реакција

Са друге стране, из партије Бакира Изетбеговића поручују да ће срушити сваки симбол српске агресије

Обарањем звоника цркве Усековања главе Светог Јована Kрститеља у Kоњевић Пољу окончана је и посљедња фаза њеног рушења.

Рушење је почелo јуче, а радници су уклонили и одвезли материјал синоћ око 20:30 сати.

Црква на приватном дворишту Фате Орловић била је предмет спора дуги низ година, а након дугогодишње правне битке, Европски суд за људска права донио је 1. октобра 2019. године пресуду којом се налаже да Босна и Херцеговина мора уклонити цркву са приватног посједа Орловић.

image
Фото: Армин Дургут, Пиксел

Материјал ове цркве је измјештен на депонију Братунац.

image

Фото: Анадолија

Фото: Анадолија

Након што је црква уклоњења, представници фирме која је била задужена за рушење саопштили су да ће се материјал искористити за градњу нове цркве у Братунцу.

Представници фирме су истакли да су за рушење цркве добили благослов митрополита дабробосанског Хризостома.

Из СДА ликују: Срушићемо сваки симбол српске агресије

Функционер Странке демократске акције (СДА) Рамиз Салкић написао је на Твитеру, поводом случаја цркве, да истину увијек треба говорити. 

- За правду се треба борити. Правда је спора, али достижна за оне устрајне у борби. Једног дана овако ће бити срушен сваки облик дискриминације и неправде према нашем народу у овом дијелу наше домовине Босне и Херцеговине. Срушићемо сваки симбол српске агресије и репресије на Бошњачким народом. Ово је наша земља, наша држава и овако ће проћи и они који је негирају- поручио је функционер странке Бакира Изетбеговића.

image

Салкић 

Фото: Твитер

Након рушења цркве огласили су се и из Тужилаштва Босне и Херцеговине, наводећи да је ова институција информисана о почетку радова на измјештању цркве са приватног посједа Фате Орловић.

- Након што је Тужилаштво БиХ формирало предмет за неизвршење одлуке Европског суда за људска права у Страсбоургу а у вези измјештања цркве у Kоњевић Пољу, из дворишта Фате Орловић, поступајући тужилац Тужилаштва БиХ затражио је од надлежних институција информацију о подузетим активностима, с обзиром на рок за извршење пресуде - наведено је из Тужилаштва БиХ.

Оно што је посебно интересантно јесте да се поводом овог случаја српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик није оглашавао. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:42