/ симбол НАТО-а: WIKIPEDIA
19/09/2021 u 13:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора учествује на НАТО вјежби у Сјеверној Македонији

Вјежба ће, како је саопштено из Министарства унутрашњих послова, од недјеље до петка бити одржана у Охриду и његовој околини

Тим за трагање и спашавање из рушевина, отпутовао је данас на НАТО међународну теренску вјежбу „Сјеверна Македонија 2021“. Вјежба ће, како је саопштено из Министарства унутрашњих послова (МУП), од недјеље до петка бити одржана у Охриду и његовој околини.

 -Тим Црне Горе чине представници Директората за заштиту и спашавање Министарства унутрашњих послова (менаџмент тима) и служби за заштиту и спашавање Главног града, Пријестонице Цетиње и општина: Никшић, Будва, Бар и Улцињ- каже се у саопштењу.

Из МУП-а је саопштено да ће Црна Гора ће имати представнике и у оцјењивачком дијелу вјежбе, као и посматраче у оквиру ВИП програма. Како су додали из МУП-а, вршилац дужности генералног директора Директората за заштиту и спашавање МУП-а Миодраг Бешовић учествоваће у ВИП програму те вјежбе.

Како се наводи у саопштењу, вјежбу организују Центар за управљање кризама Сјеверне Македоније и Евроатлантски центар за координацију одговора на катастрофе (EADRCC).

- И на њој ће се увјежбавати и тестирати процедуре пружања подршке националним институцијама у циљу подизања отпорности на катастрофе кроз унапређење планирања, превенције, спремности и одговора на катастрофе- рекли су из МУП-а.

Они су казали да ће током извођења вјежбе користити и НИЦС систем – wеб-базирани систем – интернет систем за координирање, руковођење, контролу и размјену информација у случају свих врста несрећа.

- Који се развија у оквиру Пилот пројекта цивилне напредне регионалне координације у хитним ситуацијама и представља пројекат у оквиру НАТО СПС програма „Науком за мир и безбједност”- каже се у саопштењу.

Из МУП-а су казали да се пројекат спроводи у Црној Гори, Хрватској, Сјеверној Македонији и Босни и Херцеговини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:09