/ - Фото: DHMZ
17/04/2022 u 14:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црвени аларм за цијели Јадран:Јака олујна и орканска бура, затворене цесте

Због олујног вјетра затворен је дио ауто-пута А1 Загреб-Сплит-Плоче, између Светог Рока и Поседарја

Државни хидрометеоролошки завод Хрватске објавио је да се пали црвени аларм за цијели Јадран због јаке олујне боре и орканских удара, јавља Index.hr.

На подручју Ријеке очекује се да би бура могла досегнути и органску снагу, односно најјачи удари могли би доћи и до 200 км/х. Јака олујна бура пуше и у осталим јадранским регијама, у горју понегдје с олујним ударима. Подно Велебита с орканским ударима. 

-Мјестимично сунчано уз промјењиву облачност. Највише сунчаног времена биће на сјеверном Јадрану и у сјеверној Далмацији. У горју још ујутро постоји могућност за сусњежицу. Дуваће умјерен и јак сјевероисточни вјетар, у горју понегдје с олујним ударима, а на мору јака и олујна бура, подно Велебита с орканским ударима. Највиша температура од 8 до 13 на копну и од 14 до 19 °Ц дуж обале"-стоји у прогнози ДХМЗ-а за данашњи дан.

ДХМЗ је на Твитеру објавио и податке о ударима буре на Ускрс до 10.00 сати. Далеко најјача бура пуше на Пагу гдје је измјерено 190 км/х на Пашком мосту. Слиједе Крк и Призна (трајект за Паг) са 157, односно 152 км/х. На камењаку су измјерени удари од 147 км/х, док је у Повилама 144 км/х.

Због олујног вјетра затворен дио А1 и Јадранске магистрале

Упозорење је издао и ХАК.  Аутоцеста А6 Ријека-Загреб између чворова Киковица и Делнице од 6 сати отворена је за све скупине возила, због олујног вјетра за сав промет затворен је дио аутоцесте А1 Загреб-Сплит-Плоче, између чворова Свети Рок и Поседарје.

Обилазак је само за особна возила државним цестама преко Грачаца, Обровца и Карина-ДЦ50 и ДЦ27, а за остала возила преко Книна. За сав промет затворена је и Јадранска магистрала између Карлобага и Свете Марије Магдалене, државна цеста Масленица-Затон Обровачки и Пашки мост.

Само за лична возила отворени су: Јадранска магистрала (ДЦ8) између Сења и Карлобага; државна цеста Грачац-Затон Обровачки.

На аутоцести А7 Драга-Шмрика и Мосту др. Фрање Туђмана у Дубровнику забрана је саобраћај  за аутобусе на спрат, возила с камп приколицама и мотоцикле, а на Јадранској магистрали између Бакра и Сења, државној цести чвор Крижишће-Крижишће и локалној цести чвор Крижишће-Краљевица додатно је забрана за доставна возила и возила с наткривеним теретним простором (И. и ИИ. скупина возила).

Забрана и на Крчком мосту

На Крчком мосту забрана је саобраћаја за мотоцикле, приколице за становање, камп приколице с три или више осовина, комби возила висине преко 1,9 метра, аутобуси на спрат и аутобуси дуплих осовина који вуку приколицу, лична возила која вуку малу приколицу с једном осовином).

Због празника  Ускрса забрана саобраћаја за теретна моторна возила највеће допуштене масе изнад 7,5 тона на појединим државним цестама у Истри и приобаљу (забране нема на аутоцестама и државној цести ДЦ1) бит ће: од 15 до 23 сата, на Ускрсни понедјељак (18. травња) од 14 до 23 сата.

Колници су мјестимице мокри или само влажни и клизавиу Горском котару, Славонији и Барањи.

Због вјетра у прекиду су: трајектне линије Призна-Жигљен, Стиница-Мишњак, Порозина-Брестова, Шибеник-Каприје-Жирје и Макарска-Сумартин; катамаранске линије Убли-Вела Лука-Хвар-Сплит и Корчула-Хвар-Сплит. На граничном прелазу Брегана-Обрежје сва возила чекају до пола сата, а на прелазу Бајаково-Батровци пола сата чекају на излаз теретна возила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 00:41