Јовановић пред судом у Приштини (Фото: Косово онлине)
21/07/2021 u 09:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас пресуда Ристу Јовановићу, пријети му пет година затвора

Суђење Јовановићу заказано је по хитном поступку, а свједоци одбране и Јовановића нису добили позиве за појављивање

Суд у Приштини данас би требало да саопшти пресуду Ристу Јовановићу. Он је оптужен од  косовског тужилаштва да је током обиљежавања Видовдана на Газиместану наводно починио кривично дјело „изазивање раздора и нетрпељивости“.

Тужилац је на  судском претресу оптужио Јовановића „да је на Газиместану умишљајем наводно подстицао и ширио јавно мржњу, раздор и нетрпељивост између етничких и вјерских група које живе на Kосову“, преноси РТС.

- Убијте Ши***ра“, „Kосово ћемо опрати крвљу“, „Kосово је Србија“, „Шип****ма ће бити тијесно - то је наводно Јовановић говорио на Газиместану, а тужилац кривицом сматра и то што је подизао три прста.

Тужилац је затражио од судије да оптуженог прогласи кривим.

Јовановић је на суђењу рекао да се не осјећа кривим и додао да не мрзи ниједан народ.

Суђење Јовановићу заказано је по хитном поступку, а свједоци одбране и Јовановића нису добили позиве за појављивање, пише портал РТС-а.

Послије суђења, бранилац Јовановића, адвокатица Јована Филиповић, рекла је да свједоци одбране нису приступили суду јер је позив достављен њој као браниоцу, а не њима у Подгорици.

- Нису приступили рочишту због неажурности суда. Kако би убрзали поступак, свједоци су дали овјерене писане изјаве, али суд није желио да их прихвати. Најприје је речено да ће их позвати путем Зума, али ни то није урађено, па је одбрана тиме остала ускраћена - истакла је Филиповић.

Напомиње да свједоци које је одредио тужилац ни у једном тренутку нису потврдили наводе из оптужнице.

- Иако смо више пута покушавали да их питањима натјерамо да кажу ријечи ‘убијте Шип***а’, ‘Kосово ћемо опрати крвљу’, ‘Kосово је Србија’, које је навело тужилаштво, иако су рекли да знају српски језик, они то нису учинили, нису потврдили, што доводи у сумњу непристрасност свједока и објективност приликом исказа - додала је Филиповић.

Очекује да ће суд поступити по закону, на основу доказа и ослободити Јовановића јер, наводи, „не постоје материјални докази, и да би свака друга одлука била у супротности са законом“.

Јовановић мора остати у притвору до изрицања пресуде  у 10 сати.

За кривично дјело које му се приписује, казна је до пет година затвора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:01