CIA / FOTO: CIA LOGO
20/08/2024 u 13:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Direktor CIA u iznenadnoj posjeti Sarajevu

Direktor Centralne obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država Vilijam Berns stigao je danas u Sarajevo.

Berns bi danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kako saznaje Klix.ba, trebalo da održi nekoliko sastanaka, a planirano je i da se sastane s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almirom Džuvom te članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.Mediji u BiH prenose da se radi o iznenadnoj posjeti.

Ovo nije prvi put da on dolazi u BiH, a ranije je u glavni grad dolazio i u funkciji pomoćnika američkog državnog sekretara. Tada se naročito zanimao za političku situaciju u BiH te rad OHR-a.

Ono što je zanimljivo, Berns je tada posebno interesovaje pokazao za pitanje funkcionisanja državne imovine te problemima koji su aktuelni u tom kontekstu.

Uzevši u obzir činjenicu da je Berns u nekoliko navrata boravio u BiH, može se reći kako je direktor CIA-e odličan poznavalac stanja u državi.

- Na svim svojim sastancima sam jasno kazao da ostajemo čvrsto privrženi i da pružamo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH te Dejtonskom mirovnom sporazumu - kazao je Berns 2012. godine tokom posjete Bosni i Hercegovini.

Također, Berns je tada potvrdio kako Vašington podržava rad OHR-a.

- I dok uspjeh zavisi od spremnosti i posvećenosti lidera i građana ove zemlje, Sjedinjene Američke Države su bile, jesu i biće istinski prijatelj ove zemlje i podržavaće modernu, stabilnu i prosperitetnu BiH koja je potpuno integrisana u Evropsku - izjavio je tada on.

Berns je na poziciju direktora CIA-e imenovan 2021. godine, a predsjednik Bajden ga je unaprijedio u kabinet u junu 2023. godine.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 19:16