/ - FOTO: UNSPLASH
23/03/2023 u 17:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Direktor Torlaka objasnio zašto je povučena serija BSŽ vakcine

Direktor “Torlaka“ kaže da je povlačenje serija ljekova iz prometa uobičajena praksa, a do toga je ovaj put došlo nakon interne provjere u Institutu

Jedna serija “Torlakove” BCG (BSŽ) vakcine, koja se daje bebama protiv tuberkuloze, povučena je sa tržišta. Luka Dragačević, direktor ovog instituta koji decenijama proizvodi BCG vakcinu, objasnio je u razgovoru za RTS zašto je do povlačenja došlo. Torlakove vakcine povučene su i u Crnoj Gori.

Direktor “Torlaka“ kaže da je povlačenje serija ljekova iz prometa uobičajena praksa, a do toga je ovaj put došlo nakon interne provjere u Institutu.

Povučenu Torlakovu vakcinu primilo 660 djece u Crnoj Gori

BCG vakcina se daje bebama u jednoj dozi i riječ je o tzv. živoj vakcini.

- Vidjeli smo da postoje određena odstupanja u kvalitetu lijeka. Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama. Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora- rekao je Luka Dragačević.

Odmah po dobijanju rezultata, u roku od sat vremena, „Torlak“ je obavijestio sve zavode i relevantne institucije, piše RTS.

Dragačević ponavlja da nema razloga za zabrinutost, jer u nekim zemljama kriterijum aktivnosti iznosi i oko 50 odsto, dok je kod njih u Srbiji 92 procenta.

- Vakcina i sa 50 odsto aktivnosti daje adekvatan imunski odgovor, imali smo malo odstupanje, veće odstupanje je pri aplikaciji, ali ovo je nešto što regulativa nalaže- rekao je Luka Dragačević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
BSGVAKCINATORLAK
25. april 2024 18:12