Milorad Dodik / - SRDJAN BOLJEVIC
08/01/2023 u 19:31 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Došlo je vrijeme da svi Srbi žive u jednoj državi

Ovo vrijeme moramo iskoristiti mi koje je narod birao da objedinimo srpski narod, kazao je Dodik,

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je na ujedinjenje tog bosanskohercegovačkog entiteta sa Srbijom, ustvrdivši kako za to postoji plebiscitarna podrška Srba s obje strane Drine, a na ruku takvim planovima idu, kako je rekao, i promijenjene okolnosti u svijetu, prenosi Index.hr.

Damjanović i Kovač na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske

Dodik je to kazao u govoru održanom na akademiji u Banjoj Luci u povodu 9. jaunuara koji u RS-u obilježavaju kao dan entiteta uprekos presudama Ustavnog suda BiH koji je ocijenio kako je to neustavno jer podsjećanje na taj datum iz 1992. godine diskriminiše Hrvate i Bošnjake jer je tada počeo njihov masovni progon s teritorija koji je Dejtonskim sporazumom pripao RS-u.

-Ovo vrijeme moramo iskoristiti mi koje je narod birao da objedinimo srpski narod- kazao je Dodik, dodajući kako je došlo vrijeme u kojem se može razmišljati o tome da svi Srbi žive u jednoj državi jer su se odnosi snaga u svijetu promijenili pa više ne postoje ograničenja koja su to do sada spriječila.

Canović: Kovaču i Damjanoviću bitniji proruski Dodik od saradnje i suvereniteta BiH

Sama akademija, kako prenosi Index.hr, bila je ispunjena nacionalističkim porukama u kojima se isticalo kako su pravoslavni Srbi tokom cijele istorije bili izloženi napadima neprijateljskih vanjskih sila kojima su pomagali "pokatoličeni" i "islamizirani" Srbi.

U programu su Hrvati proglašeni "pokatoličenim Srbima", a prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman okvalifikovan je kao nasljednik Anta Pavelića. Dodik je u svom govoru kazao kako žali što već 1918. godine nije stvorena velika Srbija, opisavši dvije Jugoslavije velikim protivsrpskim prevarama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:12