Милорад Додик / - SCREENSHOT
19/09/2021 u 22:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик неће да прекине блокаду институција, наставак политичке кризе у БиХ

А да за разговор још има времена сматра лидер СДА. Изетбеговић се нада, каже, да ће политичари из РС-а ипак поступити рационално

Криза изазвана блокадом Институција БиХ од представника политичких странака из Републике Срспке из институционалне, прелази у уставну – сматрају многи политичари из Федерације. На реакцију се позива високи представник у БиХ. А он каже – за сада ће ипак бити посматрач, јавља N1 Sarajevo.

„У политичком смислу је важно да управо носиоци власти буду саговорници и то ће наравно и бити случај. Ја сам иначе мирна, углавном опуштена особа и мислим да треба заједнички радити и због тога сам ту, ја ћу сада да посматрам ствари и онда ће се сигурно доста тога покренути и доћи ће на ред“, рекао је високи представник у БиХ Кристијан Шмит.

Но, Милорад Додик, јасно је – не жели да прекине блокаду државних институција. Уколико и дођу на сједницу државног парламента, посланици из Републике Срспке, поручује он, неће гласати нити за једну тачку дневног реда.

-Неће нико ићи од Срба и то је то. То што Бакир Изетбеговић каже или као Жељко Комшић који прича да је то годишњи одмор, сад ћемо видјети је ли годишњи одмор, нису више годишњи одмори. Постоји јасан политички став. Господо, зовемо вас да разговарамо, промијените ово- каже члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Међутим, чини се да више нема јединства међу странкама из РС-а. Из СДС кажу – нико није овлашћен да говори у име свих парламентарних странака из овог ентитета. За учествовање на сједници државног парламента, каже предсједник Мирко Шаровић, не постоји никакав формални договор.

-Паметно би било да се о овој деликатној ситуацији око сјутрашњег засиједања разговарало у оквиру парламентарних странака и клубова и тражило заједничко и најбоље рјешење јер на дневном реду су плате за више од 7. 000 државних службеника и упосленика који раде у институцијама БиХ и који примају плате и накнаде из Буџета институција БиХ, али таквог разговора није било- рекао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

А да за разговор још има времена сматра лидер СДА. Изетбеговић се нада, каже, да ће политичари из РС-а ипак поступити рационално.

-Ја сам на вези са неким људима у СНСД-у и они очекују да то све скупа стане, и ми их охрабрујемо у том смјеру да то све скупа стане, да се ствари смире, да пружимо једни другима руку, да стабилизујемо ствари у БиХ- каже предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

А да би ова политичка могла прерасти и у сигурносну кризу, не мисле само политичари. Декан Факултета политичких наука у Сарајеву каже, јавно прокламирање одређених интереса мора нечим резултирати.

-Политичка криза се у суштини продубљује, са њом се манипулише и у изборне сврхе с обзиром да су избори овдје стално, сваке двије године, да ли локални, да ли општи, јавност се збуњује, прилично плаши. Те манипулације црно-бијелог реаговања од стране Додика ће се наставити, најновија је да ће имати самосталне изборе ентитет РС, много је тих нових иницијатива. Питање је само заправо гдје то све води- каже декан ФПН у Сарајеву Саћир Филандра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:42