/ Милорад Додик
02/06/2021 u 14:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Додик: Нелсон ми jе казао да jе Америка рекла своjе

Разговарао сам с Нелсоном телефоном. Рекао сам му да jе за нас неприхватљиво да се не поштуjе међународно право и Анекс 10 Деjтонског споразума, и тамо jе речено да стране мораjу да се договоре консензусом и о личности коjу потврђуjе Савjет безбjедности, рекао је Додик током разговора са Вучићем

Уред високог представника у БиХ треба затворити, поручио jе предсjедаваjући Предсjедништва БиХ Милорад Додик након састанка предсjедника Србиjе Александра Вучића са наjвишим званичницима Републике Српске и представницима парламентарних странака у РС.

Додик jе рекао да jе РС против рехабилитациjе и креирање било каквих нових рjешења.

- Ми нисмо антидеjтонска страна у БиХ - истакао jе Додик.

Поновио jе да jе потребно jединство, jер именовање новог високог представника може бити штетно за Републику Српску. Казао jе да траже поштовање Деjтонског споразума и Устава БиХ.

- Експеримент међународне заjеднице према БиХ и покушаjи именовања новог високог представника мораjу се прекинути - порука jе коjу jе делегациjа РС прениjела руководству Србиjе на састанку у Београду - рекао jе Додик.

Навео jе да високи представник неће имати легитимитет у Републици Српскоj ако изостане потврда Виjећа сигурности УН. Истакао jе да су од предсjедника Србиjе Александра Вучића наишли на велико разумиjевање на данашњем састанку.

Новинаре jе занимало и Додиково мишљење на изjаве Шефика Џаферовић, али и како jе протекао састанак с амбасадором САД у БиХ Ериком Нелсоном.

- Џаферовић може да говори шта хоће, то jе његово лично мишљење, то нема никакву институционалну снагу. Он увиjек у свим састанцима види нешто што jе њему своjствено. Ово jе био jедан рационалан састанак у коjем ништа ниjе било уперено против Бошњака, чак ни против БиХ. Џаферовић нема ниjедног разлога да се плаши, али би било добро да покуша да води рационалну политику. Ако мисли да ћемо сами себе укинути, то се неће десити - навео jе Додик.

Додао jе да се Србиjа не миjеша у унутрашње ствари БиХ, али да има обавезе из анекса 10 Деjтонског споразума.

- Разговарао сам с Нелсоном телефоном. Рекао сам му да jе за нас неприхватљиво да се не поштуjе међународно право и Анекс 10 Деjтонског споразума, и тамо jе речено да стране мораjу да се договоре консензусом и о личности коjу потврђуjе Савjет безбjедности. Он jе на то рекао да jе ето Америка своjе рекла и да она сматра да jе Шмит већ именован и да се треба посветити БиХ, функционалноj, коjу ми читамо као унитарну БиХ. Jа сам рекао да нисам спреман пратити њихове илузиjе већ 20 година, коjе су посиjали овдjе, коjе уопште не фунцкионишу и да би требали да се врате реалном односу снага на терену и враћању Деjтонског споразума. И да не могу разумиjем зашто jедна Америка, коjа jе креирала Деjтонски посрсазум, одустаjе од тог споразума успут оптужуjући друге да крше таj деjтонски споразум. То jе била и суштина мог става - рекао jе Додик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:51