Додик / Фото: Срђан Бољевић
16/10/2021 u 11:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик одбио Изетбеговића: Предлог ти је скандалозан, Срби не тргују с Јасеновцем

Јасеновац нама није средство за националну хомогенизацију, то стратиште је за Србе, поручио је члан предсједништва БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одбацио је предлог лидера Странке демократске акције Бакира Изетбеговића да се тренутна политичка криза реши тако што би се у парламенту БиХ усвојио закон о забрани негирања геноцида, а потом и амандмани који се односе на осуду злочина почињених у Јасеновцу у Другом свјетском рату.

Изетбеговић: Ујаци су ми убијени у Јасеновцу, тражићу забрану негирања злочина

Додик је рекао да је такав предлог „скандалозан и понижавајући, и са људског и са политичког становишта“, јер је то како је навео „покушај трговине стратиштима, изједначавања злочина, као и кориштења највећег стратишта српског народа икада у приземне политичке сврхе“.

- Изетбеговић би да нас подмити амандманом у који би требало да стане пола милиона убијених Срба не би ли ми прихватили да се на неким другим мјестима дешавало шта се није дешавало. Срамота, па и ако је од Изетбеговића- казао је он за новинску агенцију Срна.

Додик је даље истакао да Србима није потребан закон да би сви знали шта се десило у Јасеновцу.

- Ми не тражимо да се ико кажњава ако доведе у питање пола милиона српских жртава у Јасеновцу и око њега. Ми законима не утврђујемо историјске чињенице. Јасеновац нама није средство за националну хомогенизацију. То стратиште је за Србе изнад свих приземних интереса и ствари - навео је он.

Још је констатовао да је „жалосно што Изетбеговић није схватио да Срби неће да тргују са правом на слободу изражавања, мишљења и да више не прихватају наметнута решења“.

- Јадно је што је и на тренутак помислио да Јасеновац може бити предмет било каквих политичких разговора или преговора. То што тргује Сребреницом, о томе нека му суде у Федерацији БиХ- закључио је Додик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:01