Milorad Dodik / - FOTO: PREDSJEDNIKRS.RS/BORISLAV ZDRINJA
17/07/2024 u 19:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dodik: Proces protiv mene je politički, medji iz BiH vode hajku protiv mene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da je proces, koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH, politički proces.

- Činjenica da Tužilaštvo BiH nije uspjelo da dokaže da sam ja prekršio odluke navodnog visokog predstavnika govori o tome koliko je ovaj proces sumnjiv - rekao je Dodik posle današnjeg ročišta na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Ponovio je da Kristijan Šmit nije legalno izabrani visoki predstavnik, jer o njegovom imenovanju ne postoji odluka Savjeta bezbednosti, dodavši da visoki predstavnik, čak ni kada je legalno imenovan, nema pravo, ni po bonskim ovlašćenjima ni da donosi zakone, ni da interveniše u zakone.

Optužio je medije u Federaciji BiH da vrše „hajku na njega“ i da su „motivisani mržnjom prema svemu što dolazi iz RS“.

Govoreći o američkim sankcijama uvedenim brojnim visokim zvaničnicima RS, ali i firmama u ovom bh. entitetu, Dodik je kazao da „tamo piše da to nije kazna, a da kažnjavaju na najstrašniji mogući način“.

- Tamo šef kancelarije (američke ambasade u Banjaluci), odlazi od banke do banke i prijeti – Amerika ako čuje da to radite, biće ovako ili onako. Taj će biti vrlo brzo nogiran. Sad znamo da to radi, samo da ga nađemo i biće nogiran - kazao je on.

Dodik prijeti da će protjerati američkog službenika

Podsjetimo, u Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) je održano ročište u procesu protiv predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, koje je državno tužilaštvo optužilo za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

 

Danas je svjedočila predsjedavajuća Vijeća naroda Srebrenka Golić (SNSD), kao svedok Dodikove odbrane, a naredno ročište biće održano 28. avgusta i svjedočiće generalna sekretarka predsjednika RS Јelena Pajić Baštinac.

Dodika i Lukića je Tužilaštvo BiH optužilo za neizvršavanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, što je prema Krivičnom zakonu BiH – krivično djelo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 23:24