Milorad Dodik / - (Фото: PREDSJEDNIKRS.NET/DONA KATUšIć)
24/04/2024 u 00:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Rezolucija o Srebrenici podijelila BiH na dva dijela, muslimani ne žele pomirenje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je za očuvanje mira i stabilnosti u regionu od najvećeg značaja da zapadne sile pokažu objektivan pristup i uvaže istorijske i političke realnosti ovog prostora.

- Dio Zapada istrajava u pokušajima da Srbe predstavi kao loše momke sa kojima se treba obračunati i koje treba kažnjavati. To gledamo i slušamo ovih dana, uz podršku koju daju rezoluciji o Srebrenici, koja je podijelila BiH na dva dijela - naveo je Dodik na društvenim mrežama.

On je istakao da su insistiranjem na takvim političkim projektima i manipulacijama doveli do toga da se Srbi i muslimani u BiH još više udalje i ne žele da grade nikakvu zajedničku budućnost.

- Svi prijatelji BiH, među kojima bi morali biti svi koji su svjedoci Dejtonsko-pariskog sporazuma, ako misle dobro svim narodima ovog prostora, odbaciće rezoluciju - istakao je Dodik.

(VIDEO) Dodik: Srebrenica zločin, a ne genocid

Predsjednik Srpske je ukazao da su ovom području potrebni pozitivan zamah koji dolazi sa evropskim integracijama, stabilnost, rast i razvoj, a ne podjele koje su kreatori tog dokumenta namijenili kako bi Srbe prikazali kao zločince.

- Stavljanjem na stranu samo jednog naroda i navijačkim pristupom, destabilizuju se prilike i u BiH i u regionu. Danas smo u poziciji da razgovaramo sa svima koji žele da saslušaju i razumiju poziciju Srba”, naveo je Dodik.

On je rekao da se Republika Srpska bori da sačuva dejtonsku BiH i da je u okolnostima u kojima Bošnjaci stalno rade protiv Srba pronašla okvir u kojem može da funkcioniše i napreduje, dok je Federacija BiH pokazala potpunu nefunkcionalnost.

- Svako dobronamjeran i objektivan može da vidi da jedino što ovdje pokušavamo da uradimo je da spriječimo kršenje vladavine prava i Dejtonskog sporazuma i da vratimo primat poštovanju međunarodnog prava - istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da rezolucija o Srebrenici i način na koji je ta tema ponovo oživljena pokazuju da muslimani u BiH ne poštuju ni BiH ni njene institucije i da je sve što rade protiv BiH i protiv svih naroda koji ovdje žive.

- Oni ne žele pomirenje, oni žele da Republika Srpska nestane i uvjereni su da će to postići kroz ovu rezoluciju. Oni su ti koji su izašli iz BiH i prave novu državu s onima koji im za to daju podršku - naglasio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nema ništa sa unitarnom BiH i da će nastaviti samostalno da jača i napreduje.

- To je naš odgovor na unitarističku politiku koju vode bosanski muslimani - zaključio je Dodik.

Vučić pozvao članice UN da glasaju protiv rezolucije o Srebrenici

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:14