Милорад Додик / - ФОТО: РТРС
07/10/2021 u 18:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Додик: РС ускоро повлачи Закон о тужилаштву и враћа полицију на границе

Како је нагласио, "БиХ је пројекат Сједињених Држава, које су желеле да направе земљу која ће да промовише "амерички дух", без обзира на нацију и да занемари историју, "да смање утицај Срба и православаца на овим просторима"

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик најавио је да ће, крајем октобра или најкасније у првој недјељи новембра, Скупштини Републике Српске (РС) бити достављени бројни предлози закона, међу којима и повлачење сагласности о заједничкој војсци, као и забрана рада СИПА и обавјештајних агенција на територији РС.

Додик је, на трибини "Слобода и самосталност РС", рекао да ће бити предложено и повлачења закона о тужилаштву БИХ, индиректним порезима, повратак полиције РС на границе, као и одбацивање свих закона које су високи представници међународне заједнице доносили до сада и укидање рјешења да постоји Вијеће народа у Скупштини РС, пише РТС.

– То је обиман захтјев, који ће изазвати реакције, али ми смо спремни, иако знамо да ћемо имати последице. Ми нећемо урадити ништа што није у складу са Уставом БиХ – истакао је Додик.

Поручио је да РС неће дозволити ни промјену Устава БиХ, који је Републици Српској дао државност, а сада жели да јој се укине политички и територијални суверенитет.

Према његовом мишљењу, сама ријеч БиХ је синоним за кризу, која је стална, никад не престаје, а "манифестује се кроз различите периоде".

Како је нагласио, "БиХ је пројекат Сједињених Држава, које су желеле да направе земљу која ће да промовише "амерички дух", без обзира на нацију и да занемари историју, "да смање утицај Срба и православаца на овим просторима".

– Појави се Ескобар и пријети санкцијама. И шта - ми треба да ћутимо? То је немогуће", поручио је Додик, оцјењујући да је "морално склизнуће" ишло дотле да се појединим политичарима из РС пријети, а и да је то рађено и њему лично, "најмање 10 пута, од замјеника америчког државног секретара до разних службеника".

Додик је напоменуо да очекује и даље нападе на РС из САД, јер ће њихова администрација у БиХ "дјеловати по рефлексу, увијек подржавајући неке своје овдје на терену".

Он је оцјенио и да Бошњаци имају само један циљ - да овладају правосуђем у БиХ и да буде по систему "кадија те тужи, кадија ти суди", али РС то неће дозволити, а тражиће и укидање закона о заједничком тужилаштву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 04:04