Милорад Додик / - РТРС
17/10/2021 u 17:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Скупштина ће 26. октобра усвојити све законе и имаћемо нови-стари уставни систем

Он је истакао да ће овај бх. ентитет вратити своја овлаштења која му по Уставу припадају

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас на Јахорини да Република Српска има право на своја овлаштења, те да се понаша у складу са Уставом и никога не изазива, преноси Avaz.ba.

- Република Српска ће до 20. октобра имати уређене све законе, 25. ћемо изаћи с тим и 26. заказати сједницу Народне скупштине Републике Српске која ће донијети закључке и законе и поставити нови, односно стари уставни систем - рекао је Додик.

Он је истакао да ће овај бх. ентитет вратити своја овлаштења која му по Уставу припадају.

- Ако је Устав БиХ био довољна гаранција Србима да прихвате и одрекну се независне Републике Српске коју смо имали, да би били у аранжману који се зове Устав БиХ, зашто онда не би тај исти устав сада послужио као основа да се ријешимо незаконитости и неуставног понашања. Сва прича је о томе, а ово што је у међувремену рађено је неуспјели експеримент - нагласио је Додик. преноси РТРС. 

Упитан да прокоментарише изјаву предсједника СДС-а Мирка Шаровића да су и они за враћање надлежности Републици Српској, али кроз парламент БиХ, Додик је рекао да Шаровић може да предложи све што жели, али и сам зна да од тог нема ништа.

- За све што Шаровић предложи у парламенту БиХ, нпр. закон о укидању Закона о војсци, може рачуна на све гласове СНСД-а. Само ћу га на крају питати зашто то ради када зна да тако не може, али нека проба, ја нисам против тога - рекао је Додик и додао ће у Републици Српској наставити да раде по плану, те да ће до 20. октобра бити уређени сви закони.

Додик је рекао и да Република Српска има право на своју војску.

- Ми ћемо то организовати. Како ће се они организовати то је њихов проблем. Да ли ћемо партиципирати у заједничким институцијама које нису уставне? Нећемо. Да ли ћемо заштити наше људе који су у међувремену радили у тим институцијама? Наравно да хоћемо - истакао је Додик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:25