Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија / - Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија
13/02/2022 u 19:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: У БиХ неће бити рата, РС не жели да изгуби свој статус

Он је рекао да неће бити сукоба, без озбира на то што „Странка демократске акције (СДА) окупља своје ратне ветеране, покушава их мобилизовати и организовати у некој заблудној причи о томе да ће евентуално нешто требати“

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у Босни и Херцеговини неће бити рата.

Он је рекао да неће бити сукоба, без озбира на то што „Странка демократске акције (СДА) окупља своје ратне ветеране, покушава их мобилизовати и организовати у некој заблудној причи о томе да ће евентуално нешто требати“.

Коментаришући јучерашње окупљање у Бужиму униформисаних особа са зеленим береткама, под ратним заставама Армије БиХ и уз покличе „Алаху екбер!“, Додик је казао да таква окупљања „очигледно више нису спонтана, нити су нека пука реакција на нешто“.

 - То је нешто што је организовано, то је нека подмукла активност која је очигледно на простору читаве Федерације БиХ -  рекао је Додик новинарима у Бистрици код Бањалуке.

Он је оцијенио да је ријеч "о политичком настојању муслиманског национализма, оличеног у СДА, да окупља све њихове политичке партије, без обзира да ли је то десница, центар или љевица, који настоје да промовишу кључну идеју о једној држави за један народ – БиХ само за муслимане".

Према његовим ријечима, због тога "није уопште безазлена прича о грађанској БиХ, јер би по принципу таквог уређења Срби били сведени на грађанску мањину, која би наводно требало да има нека своја права".

 - Република Српска је суверена, власништво Срба овде и других људи који ту живе. Већином су ту Срби и ми не желимо да изгубимо наш статус, не желимо да изгубимо наше политичке инструменте да се боримо за очување и развој Републике Српске -  казао је он.

Оптужио је и међународну заједницу да је на "фону муслиманског екстремизма".

 - Хтјела или не, оно што чини администрација САД или бриселска, они стварајући причу о централној Босни, стварају унитарну државу, која би требало да буде држава за један народ и за једну већину -  казао је Додик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 16:12