Милорад Додик / - РТРС
28/11/2021 u 08:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик уочи одласка у Русију: Причу о санкцијама не доживљавам лоше, ја их већ живим

Рекао је да је поносан на то што има добар однос са Вучићем и Путином, Виктором Орбаном и неким другим предсједницима, одличну сарадњу са Кином, што може да сарађује са људима из Хрватске и Словеније.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине из Републике Српске Милорад Додик је за србијански Спутник, уочи одласка у Русију, говорио је о потенцијалним санкцијама САД-а, односима за земљама Европе и актуелним питањима у БиХ, преноси Кликс.ба.

Одговарао је на питања као што су:  "Да ли су његове иницијативе за БиХ смишљене у Србији и Русији? Шта очекује од разговора с Владимиром Путином? Хоће ли бити војске Републике Српске? Да ли остаје при ставу да без повлачења Инцковог закона нема повратка званичника из РС-а у институције БиХ? Има ли шансе да Путин дође у БиХ? ".

Говорећи о санкцијама рекао је их не доживљава посебно лошим, с обзиром на то да он већ 10 година није ни био у Европи.

– Као Њемачка ће увести санкције Милораду Додику или Холандија која гура то што гура. Не дозвољава проширење Западног Балкана. Као неће моћи доћи у Њемачку и Холандију. Па шта. Нисам био 10 година. Ишао сам јер су ме звали на састанке. Мислим лијепо је путовати, али – рекао је Додик.

Наглашава:  "Ја живим санкције, ову причу о санкцијама не доживљавам посебно лоше. Написано је да се забрањује америчким званичнима да комуницирају са мном па ме чуди како причају Ескобар, амбасадори итд".

На питање да ли му је Путин политички ментор, Додик је поручио како то није реално.

– Као Путин има времена да ме зове сваки дан и каже уради то и то. То је неистинито – рекао је Додик.

Одбацио је тврдње са Запада да својим иницијативама само спроводи план смишљен у Србији и Русији, истакавши да му Путин никад није рекао да овдје треба да спроводи неку револуцију него да подржава територијални интегритет и уставно уређење БиХ, а то значи два ентитета и три конститутивна народа.

Кад одвојите политику и сведете на људски ниво драго ми је да нисам њихов човјек, јер се жели рећи да овдје нема људи који одлучују својом главом него морате имати неког тутора. Пошто не пристајемо да је тутор из Британије или Америке онда мора да има неки други тутор, па кажу да је Русија – навео је Додик.

Волио би, каже, и да Путин дође у Бању Луку и сматра да би се и у условима пандемије у том граду окупила немјерљива маса људи која би дошла да га поздрави.

– Имао сам раније један договор с њим па ћу покушати поново да то утврдим. Градимо српско-руски православни центар у Бањој Луци и храм који је буквална реплика храма који је постојао у Кремљу. Раније кад је та иницијатива била у зачетку замолио сам предсједника Путина да кад дођемо до освећења тог храма да би било добро да и он буде ту. И он је климнуо главом. Е за то климање главом морам да потврдим да ли ће се то десити. Вјерујем да ћемо у наредне двије-три године финализовати изградњу – рекао је Додик.

На питање шта конкретно Русија може да учини, јер Нјемачка и САД гурају санкције против њега, будући да не може то да спријечи, Додик је рекао да то неће ни тражити већ да му је важно да разумије ситуацију.

– Те санкције су више одраз немоћи. Ми смо овдје присиљени да понекад ћутимо али некад дође вријеме да морате све да кажете. Што се тога тиче, мислим да постоји разумијевање Русије – рекао је Додик.

Рекао је да је поносан на то што има добар однос са Вучићем и Путином, Виктором Орбаном и неким другим предсједницима, одличну сарадњу са Кином, што може да сарађује са људима из Хрватске и Словеније. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:44