/ INSTAGRAM.COM/MDODIK.OFFICIAL
21/09/2023 u 12:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodikova vlast za nevladine organizacije donosi zakon o „stranim agentima“

Nejasno postavljene zakonske odredbe, kako se ističe, omogućavaju široko tumačenje, a samim tim i sankcionisanje prekršilaca.

Vlasti u Republici Srpskoj planiraju da donesu zakon kojim će se uvesti strogi nadzor nad radom nevladinih organizacija u tom entitetu, a one koji dobiju bilo kakva sredstva iz inostranstva, obavezati da se registruju kao "strani agenti", što su EU i SAD nazvale neprihvatljivim, prenosi N1.rs.

Vlada RS koju kontroliše Milorad Dodik uputila je na razmatranje entitetskom parlamentu nacrt zakona "o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija".

Ovaj dokument bi već naredne sedmice trebalo da se nađe na sjednici entitetskog parlamenta, a pošto Dodikova koalicija tamo ima solidnu većinu, očekuje se brzo usvajanje.

Dodik je još u martu najavio usvajanje čitavog niza zakona za koje su novinari, nevladin sektor i opozicione političke stranke ocijenili da imaju za cilj ograničavanje slobode govora i time gušenje kritika na račun vlasti.

Zakon koji inkriminiše klevetu u RS već je usvojen, a nadležni su pripremili zakonsko rješenje koje će, kako se navodi u obrazloženju, spriječiti „urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja RS i štetne posljedice po rad organa i organizacija RS”.

To u praksi znači i krivičnu odgovornost za nevladine organizacije i njihove članove za koje se procijeni da se ponašaju kao "agenti stranog uticaja".

Dodik se, najavljujući usvajanje novog represivnog zakona, osvrnuo na rješenja koja postoje u SAD, ali je američka ambasada u BiH ocijenila da je ono što je predloženo na kraju mnogo bliže cenzuri i nadzoru koji sprovodi Rusija.

U reagovanju ambasade navodi se da će ovaj zakon još više gurnuti RS u autokratiju i omogućiti vlastima da izbjegnu svaki vid nadzora i kritika.

-Nacrt (zakona) postavlja stroge uslove za nevladine organizacije i novinare i podsjeća na restriktivne zakone koje je Rusija koristila da uguši neslaganje i uništi civilno društvo. Ovaj potez protiv nevladinih organizacija je još jedan pokušaj da se potkopaju slobode građana BiH od strane Vlade RS- stav je Ambasade SAD.

Na sličan način reagovala je i delegacija EU, koja je upozorila da je sadržaj nacrta zakona korak unazad na putu ka članstvu u EU.

Nejasno postavljene zakonske odredbe, kako se ističe, omogućavaju široko tumačenje, a samim tim i sankcionisanje prekršilaca.

-Prekomjerne obaveze prijavljivanja, uključujući pojačan inspekcijski nadzor, odgovornost i novčane kazne, uvešće ograničenja za slobodno djelovanje organizacija civilnog društva- navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH koja je pozvala poslanike u parlamentu RS da odbace takav zakon.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:03