Габријел Ескобар / - фото: амбасада САД у Србији
25/10/2021 u 18:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: Неће бити рата у БиХ, санкциjе могу бити усмjерене против поjединаца

Неће бити рата у БиХ и не знам зашто људи говоре о рату, а требали би о економском развоjу, казао је Ескобар

Неће бити рата у Босни и Херцеговини поручио jе грађанима наше земље амерички специjални изасланик за Западни Балкан, Габријел Ескобар.

Он jош ниjе званично наjавио своj први посjет региону, али jе казао како тренутно разговара с броjним челницима те како заjедно гледаjу како да конструктивно оваj простор иде даље, пише Кликс.ба.

На питање да ли се креира пакет санкциjа за челнике у БиХ одговорио jе како jош нико не говори о санкциjама.

– Санкциjе могу бити усмjерене против поjединаца, али jош увиjек смо у фази диjалога – изjавио jе он те нагласио како ентитети немаjу уставне овласти да се унилатерално повлаче из институциjа. 

Мислим да jе краjње вриjеме да грађани БиХ крену градити своjу земље те престати одлазити из ње, додао jе у интервjу за Ал Jазеера Балканс.

– Неће бити рата у БиХ и не знам зашто људи говоре о рату, а требали би о економском развоjу. Када људи изађу на изборе мислим да имаjу jасне опциjе између оних коjи желе наставити с етничким подjелама из деведесетих и оних коjи желе ићи наприjед – jасно jе казао Ескобар.

Вучић има подршку САД-а док jе год на европском путу, устврдио jе он.

– Наш однос са Србиjом ниjе ни добар ни лош, компликован jе. Надам се да ће ово 'партнерство у развоjу' коjе имамо са Србиjом моћи помоћи стабилности у региjи–, казао jе он одговараjући на питање да ли jе Србиjа дестабилизираjући фактор.

На питање да ли вjеруjе Влади Црне Горе те да ли НАТО треба диjелити информациjе с влашћу у Подгорици, он jе казао како они имаjу подршку САД-а.

– Надам се да ће наставити одбацивати гласове коjи их удаљаваjу од Европе – изjавио jе он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:09