/ - SHUTTERSTOCK
01/07/2023 u 22:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EU o detaljima mjera prema Kosovu: Stupile su na snagu

Evropska unija pomno prati ispunjavanje zvaničnih briselskih zahtjeva od Srbije

Evropska unija je preduzela mjere protiv Kosova zbog nepreduzimanja koraka na deeskalaciji situacije na sjeveru i o tim mjerama je obavijestila kosovske institucije 28. juna, potvrdio je za Gazetu ekspres neimenovani portparol Unije.

Kako je rekao, privremeno je obustavljen rad u radnim tijelima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Kosovo, takođe, neće biti pozivano na sastanke na visokom nivou, dok će bilateralne posjete biti obustavljene, piše Kosovoonline.

U međuvremenu, sastanci koji neće biti prekinuti su oni koji su fokusirani na razgovore o sitguaciji na sjeveru Kosova, u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija.

"Privremeno smo obustavili rad organa u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kosovo takođe neće biti pozivano na događaje na visokom nivou i bilateralne posjete će biti suspendovane, osim onih koje su usmjerene na rešavanje krize na sjeveru Kosova u okviru Dijaloga koji vodi EU“, rekao je portparol EU.

Takođe, za Gazetu je potvrđeno da je obustavljen program sredstava za Kosovo u okviru IPA 2024.

Predlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF), kako je potvrdio portparol EU, uopšte nisu podnijeti na razmatranje Odboru VBIF-a na sastanku održanom 29. i 30. juna.

"Programiranje sredstava za Kosovo u okviru vežbe programa IPA 2024 takođe je stavljeno na čekanje. Predlozi koje je Kosovo predstavilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF) nisu dostavljeni na razmatranje Odboru VBIF-a 29-30. juna”, rekao je izvor Gazete ekspres. 

O ovim mjerama EU je obavijestila institucije Kosova 28. juna.

Stupanje na snagu ovih mjera juče je odmah potvrdio komesar za proširenje Oliver Varhilej, kada je nagovestio da Kosovo nije uključeno u izdvajanje fonda od 2,1 milijardu eura koje je juče odobrio Operativni odbor Investicija Zapadnog Balkana.

Portparol EU je pojasnio da su mjere uvedene Kosovu privremene i reverzibilne u zavisnosti od razvoja događaja na terenu i odluka o deeskalaciji koje može da donese premijer Aljbin Kurti.

U međuvremenu, Evropska unija pomno prati ispunjavanje zvaničnih briselskih zahtjeva od Srbije i spremna je da preduzme mjere ukoliko se tako nešto ne dogodi.

Predstavnik Unije je rekao i da situacija na sjeveru Kosova ozbiljno uznemirava EU, što je izrazio i visoki predstavnik EU Đuzep Borelj 3. juna u ime 27 država članica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KOSOVOEUMJERE
20. maj 2024 20:04