Припадник Еуфора, илустрација / SOLDIER MAGAZINE - STEVE DOCK
11/03/2022 u 20:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЕУФОР из предострожности активирао додатне трупе у БиХ

- Ако то будем сматрао разборитим кораком и ако то буде потребно, могу позвати додатне снаге. Важно је у овом тренутку исказати подршку институцијама БиХ - поручио је Весели

Командант ЕУФОР-а у БиХ Антон Весели изјавио је данас да је активирао резервне снаге ЕУФОР-а из предострожности, а не због погоршања ситуације. Контингент снага ЕУФОР-а у БиХ прије неколико дана постао је бројнији за 500 припадника резервних снага ове организације, а данас је донијета одлука о коначном распоређивању трупа.

- Процјена ЕУФОР-а је да тренутно не постоји пријетња по безбједно и стабилно окружење, због које би био потребан ангажман ЕУФОР-а. Као разборита мјера из предострожности, у свијетлу погоршане међународне безбједносне ситуације, одлучено је да се активирају резервне снаге како би се остварила спремност за све непредвиђене ситуације -  рекао је Весели.

Он је на церемонији којом се обиљежава „достизање иницијалног оперативног капацитета ЕУФОР-а у бази Бутмир у Сарајеву“, навео да вјерује да ће распоређивање резервних снага представљати додатно средство да се унаприједи и ојача партнерство ЕУФОР-а с институцијама и грађанима БиХ.

Нагласио је да је управљање резервним снагама темељ сваке војне операције, преноси Клиx.ба.

 - Ако то будем сматрао разборитим кораком и ако то буде потребно, могу позвати додатне снаге. Важно је у овом тренутку исказати подршку институцијама БиХ - поручио је Весели.

Церемонијом је означен, како наводи Клиx. ба, успјешан завршетак двоседмичних интензивних припрема и обуке, након којих су, како се наводи, ове снаге оперативно спремне да ЕУФОР-овим партнерима из области сигурности пруже подршку у одржавању сигурног и стабилног окружења за све грађане

Церемонији су, измеду осталих, присуствовали и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Раније данас је објављено да, након што је контингент снага ЕУФОР-а у БиХ прије неколико дана постао бројнији за 500 припадника резервних снага ове организације, донијета је и одлука о коначном распоређивању ових трупа на територији Босне и Херцеговине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 07:12