Hrvatska Dubrovnik / - FOTO: PEXELS
12/08/2024 u 10:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Eurostat: Hrana u Hrvatskoj 22 odsto skuplja nego u EU

Rezultati istraživanja Eurostata na više od 2.000 namirnica i usluga pokazuju da je hrana u Hrvatskoj 22 odsto skuplja od evropskog prosjeka.

Meso, voće i povrće jeftiniji su od prosjeka EU. Najskuplji su sokovi, mineralna voda, kafa i čaj, i to za čak 27 odsto, izvještava HRT a prenosi Poslovni dnevnik. 15 odsto više od prosjeka EU izdvajaju hrvatski građani za hljeb i žitarice, dok su mlijeko, sir i jaja 4 odsto skuplji.

Za N1 Zagrepčani su komentarisali da ih cijene – šokiraju.

- Sve me šokira, sve me šokira. Od povrća, voća, toaletnog papira…”, rekla je Marija, a Goran ih je uporedio s onim u Njemačkoj: “Bio sam sad nedavno u Berlinu i bilo je dosta jeftinije u supermarketu nego ovdje.

“Cijene su netransparentne”

Zvjezdana Blažić, konsultantkinja u prehrambenoj industriji, kazala je za N1 da Hrvatska jako puno i uvozi, malo proizvodi hrane a trgovine imaju dosta visoke marže.

- Način rada u trgovini, taj sezonski, uticaj turizma je isto velik. Tako da naš osjećaj rasta cijena i ono što je stvarna statistika se jako razlikuje - dodala je Blažić.

Ana Knežević iz Hrvatske udruge potrošača objašnjava za N1 da nikada nije dobijeno “trezveno obrazloženje šta čini tu strukturu cijena, jer proizvođači krivicu svaljuju na trgovce, trgovci na državu, država na jedne i na druge.

- A ceh plaćamo mi koji to kupujemo. I, evo, pogotovo nakon uvođenja eura te cijene su netransparentne - tvrdi Knežević.

Hrvatska i Portugal najskuplje destinacije za ljetovanje u EU

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 16:15