Tači i Haradinaj / - TAčI I HARADINAJ
20/04/2022 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фридом хаус: Харадинај и Тачи повезани са организованим криминалом и корупцијом

Корупција и заробљавање државе су, како се наводи, широко распрострањени, а институционални оквир за борбу против њих је слаб

У најновијем извјештају организације Фридом хаус наводи се да главне политичке личности на Косову, укључујући бившег предсједника Хашима Тачија и бившег премијера Рамуша Харадинаја, имају везе с организованим криминалом и корупцијом на високом нивоу.

Косовске институције су и даље слабе, а раширена корупција је изазвала дубоко неповјерење јавности у владу, док је владавина права инхибирана мијешањем извршне власти у судство, истиче се у извјештају Фридом хауса „Нације у транзицији“ у дијелу који се односи на корупцију, преноси портал Косово-онлајн.

Корупција и заробљавање државе су, како се наводи, широко распрострањени, а институционални оквир за борбу против њих је слаб.

- Мандати четири главна косовска тијела за борбу против корупције се преклапају и они имају потешкоћа да координирају своје напоре. Власти су показале малу посвећеност процесуирању корупције на високом нивоу, а када се процесуирају највиши званичници, пресуде су ријетке, пише у извјештају.

Током 2021. године, како се додаје, новоизабрана влада Аљбина Куртија је спроводила неколико реформи усмјерених на борбу против корупције и организованог криминала, администрација се обавезала на успостављање нових механизама судске провјере и предложила израду нацрта закона који би омогућили влади да конфискује "неоправдано стечену имовину".

Главне политичке личности на Косову, укључујући бившег предсједника Хашима Тачија и бившег премијера Рамуша Харадинаја, како је указано, имају везе са организованим криминалом и корупцијом на високом нивоу.

Фридом хаус оцјењује да политичко мијешање у правосуђе остаје проблем, а да распрострањена корупција у правосуђу негативно утиче на независност.

Упозорава се да су тужиоци и судови и даље подложни политичком мијешању и корупцији моћних политичких и пословних елита, што нарушава правилан процес.

- Иако закон каже да оптужени не би требало да буду притворени пре суђења осим ако постоји вјероватноћа да ће побјећи или манипулисати доказима, судије често налажу да се осумњичени притворе без разлога. Дуги притвори прије суђења су уобичајени због неефикасности правосудја и ограничења ресурса, наводи Фридом хаус.

У извештају, у којем се наводи да је Косово забиљежио напредак у демократском управљању, пише да Косово одржава кредибилне и релативно добро вођене изборе, али и оцјењује да корупција и клијентелизам често притискају изборе бирача током избора, а да моћни пословни људи на Косову могу утицати на политичке изборе својих запослених.

Наводи се да Србија наставља да утиче на платформу Српске листе, као и на политичке изборе етничких Срба уопште.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:04