Колинда Грабар Китаровић / - Н1
21/07/2021 u 14:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грабар Китаровић: Почашћена сам што ме сврставају међу фаворите за шефицу НАТО

За функцију генералне секретарке НАТО помињу и бивша литванска предсједница Далиа Грибаускаите и актуелна предсједница Естоније Керсти Каљулаид

Бивша предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је почашћена тиме што је медији спомињу као фавориткињу за функцију генералне секретарке НАТО и додала да је о евентуалној кандидатури прерано говорити, пише данас Јутрањи лист.

-Признајем, нисам изненађена, али сам уистину почашћена тиме што ме се спомиње у тако угледном друштву за ту изузетно важну дужност-рекла је Грабар Китаровић за загребачки дневник поводом медијских спекулација према којима је фавориткиња за насљедницу генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

Она је оцијенила да је то и „својеврсно признање и додатна међународна потврда за Хрватску“.

-Рећи било шта више од тога у овом тренутку било би уистину преурањено и крајње непрофесионално- закључила је бивша хрватска предсједница.

Она се загребачком дневнику јавила из Токија, гдје је присуствовала сједници Међународног олимпијског одбора у чије је чланство изабрана средином прошле године као четврта особа из Хрватске и прва жена.

Медији наводе да је управо то што је жена један од аргумената за њену „номинацију“, али и искуство у раду у НАТО гдје је била помоћница генералног секретара за јавну дипломатију од 2011. до 2014.

Такође се подсјећа да је своју каријеру градила на конзервативним политчким ставовима, а те критике за Јутрањи лист није жељела да коментарише.

Уз Грабар Китаровић се за функцију генералне секретарке НАТО помињу и бивша литванска предсједница Далиа Грибаускаите и актуелна предсједница Естоније Керсти Каљулаид.

Актуелном генералном секретару НАТО мандат истиче у септембру 2022. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:26