ГОРДАН ГРЛИЋ РАДМАН / - ФОТО: ТВИТЕР
04/01/2022 u 21:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грлић Радман: Подржавамо цјеловиту и стабилну БиХ

Залагаћемо се за њен пут ка ЕУ и НАТО чланству, рекао је Грлић Радман новинарима

Хрватски министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман рекао је да Хрватска подржава цјеловиту и стабилну БиХ.

- Залагаћемо се за њен пут ка ЕУ и НАТО чланству - рекао је Грлић Радман новинарима у Крижанчевом селу код Витеза гдје је положио вијенац и упалио свијеће Хрватима страдалим током протеклог рата у БиХ.

Он је нагласио да Хрватска дијели најдужу границу са БиХ и да јој је у интересу да БиХ буде безбједна и стабилна.

- Положај хрватског народа, као најмалобројнијег у БиХ итекако је важан за стабилност БиХ и Хрватска снажно подржава све рефромске процесе које би ишле у смјеру измјене Изборног закона како би се елминисали сви облици дискриминације и како би се омогућило легитимно представљање конститутивног народа - навео је хрватски шеф дипломатије.

Грлић Радман ће се сјутра у Сарајеву састати са министарком спољних послова БиХ Бисером Турковић, са којом ће разговарати о заједничкој сједници хрватске владе и Савјета министара БиХ, коју ће на прољеће организовати Хрватска.

Додао је да ће то бити његова трећа посјета Сарајеву у двије и по године мандата, као и да је хрватски премијер Андреј Пленковић “један од ријетких ЕУ званичника који је посјетио Сарајево”.

- Једнако како је Пленковић дошао као пријатељ и ја као министар спољних послова долазим с том поруком. Не памтим да је неки премијер чланице ЕУ био у Сарајеву, то је чињеница, Хрватска је најпоузданији партнер, и у интересу БиХ је да се ослони на Хрватску и њено искуство чланства у ЕУ и НАТО - оцијенио је Грлић Радман.

На новинарско питање како је могуће градити добросусједске односе док из Хрватске стижу не тако лијепе поруке од предсједника Зорана Милановића, Грлић Радман је казао да је то одговорност политичара.

- Одговорност је политичара и дипломата ширити рјечник и поруке које приближавају, које су у интересу мира, стабилности и свих грађана. Грађани желе мир, социјалну стабилност, добар живот, стандарде… Хрватска се чланством у ЕУ опредијелила за те вриједности, то желимо видјети и у БиХ - навео је он.

Грлић Радман је истакао да се у БиХ осјећа добро, да је БиХ његова “друга домовина”, јер је ту рођен и одатле су му родитељи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 11:33