Ilustracija / Shutterstock
29/01/2024 u 15:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Guverner Centralne banke Kosova: Nova uredba ne ograničava zamjenu nijedne valute

Američki ambasador u Prištini Hovenier tražio je od guvernera Centralne banke Kosova da odloži sprovođenje odluke da se u gotovinskom poslovanju koristi samo euro

Guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili rekao je u ponedjeljak da nova uredba CBK ne zabranjuje niti ograničava prihvatanje sredstava na bankovnim računima u eurima u licenciranim bankama, niti ograničava razmjenu bilo koje valute koju obavljaju bankarske ili nebankarske finansijske institucije koje imaju dozvolu.

- Svi građani koji već imaju bankovni račun u evrima, u bilo kojoj licenciranoj banci na Kosovu, mogu koristiti isti za primanje sredstava iz bilo koje zemlje - rekao je on.

CBK je saopštio da je Ismaili to rekao na sastanku s ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom.

Nova uredba CBK-a zahtijeva da se sve gotovinske transakcije na Kosovu obavljaju u eurima počev od 1. februara, čime se ukida upotreba srpskog dinara u zemlji.

Američki ambasador u Prištini Hovenier tražio je od guvernera Centralne banke Kosova da odloži sprovođenje odluke da se u gotovinskom poslovanju koristi samo euro.

Ismaili je rekao da samo u četiri opštine na sjeveru Kosova, naseljene srpskom većinom, rade četiri filijale banaka, tri mikrofinansijske institucije (kreditori), kao i više od 15 nebankarskih finansijskih institucija za plaćanje i razmenu.

- Broj filijala i kancelarija finansijskih institucija koje posluju u toj oblasti se povećava, jer je finansijska inkluzija cilj CBK - navodi se u saopštenju.

Na Kosovu, u svim većinski srpskim naseljima, stanovništvo plaća srpskim dinarima, a plate u dinarima primaju i oni koji rade u srpskim institucijama na Kosovu. Penzije se isplaćuju i u dinarima, po srpskom sistemu, kao i dječji dodaci i socijalna davanja.

U komercijalnim objektima, u sredinama gdje žive Srbi na Kosovu, pored eura koristi se i dinar.

Srpska lista, glavna stranka Srba na Kosovu, koja uživa podršku Beograda, ocijenila je da odluka CBK ugrožava opstanak Srba na Kosovu.

Centralne banke Kosova kojom je predviđeno da se u gotovinskom poslovanju koristi samo euro, navodeći da bi Priština i Beograd trebalo da riješe ovo pitanje u okviru dijaloga u kojem posreduje Brisel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak u Beogradu razgovarao je s predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, između ostalog o odluci Centralne banke Kosova da se ukine korišćenje dinara.

Direktor Kancelarije za Kosovo vlade Srbije Petar Petković je rekao da je Vučić tražio da "Priština prestane da sprovodi nove eskalatorne odluke", među kojima je, kako je naveo, odluka Centralne banke Kosova da se za gotovinsko plaćanje na Kosovu koristi samo euro.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:09