Pregovori da Frontex kontroliše kompletnu granicu Crne Gore / - FOTO: FRONTEKS
14/10/2024 u 20:44 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hrvatska, Italija i Slovenija za potpisivanje sporazuma Fronteksa i BiH

Ministri unutrašnjih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije su u ponedjeljak na sastanku u Zaprešiću, u Hrvatskoj, podržali potpisivanje sporazuma Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex) i Bosne i Hercegovine da bi se ublažile nezakonite migracije.

Pregovori o tom sporazumu su završeni i treba da se potpiše, rekao je ministar Hrvatske Davor Božinović, prenosi RSE.

Božinović je dodao da 500 pripadnika Fronteksa u BiH znači mnogo više nego bilo koji na granici Hrvatske.

Rekao je da je Frontex u BiH važan zbog toga što “migranti koji se od juga Evrope kreću do hrvatskih granica ne nailaze na ozbiljnije prepreke”.

Ovaj sastanak trojice ministara je bio peti od uvođenja unutrašnje kontrole na bivšim graničnim prelazima između Hrvatske, Italije i Slovenije.

Slovenački ministar Boštjan Poklukar je rekao da “stranci dolaze kao turisti, a onda se pretvore u strance koji ilegalno prelaze naše granice, postaju migranti i odlaze prema ciljanim državama Evropske unije”.

On je kazao da “Šengen u ovom trenutku ne funkcioniše” jer je uveden unutrašnji nadzor granica u pojedinim državama, kao i u Njemačkoj koja je zatvorila sve svoje granice.

S druge strane, italijanski ministar Mateo Piantedosi je ocijenio da je taj privremeni nadzor na granicama unutar šengenskog prostora “nekako suzbio sva negativna kretanja”.

Fronteks utrostručuje broj službenika u Bugarskoj

“To zaista pokazuje koliko možemo suzbiti (migracije) kada je riječ o “Balkanskoj ruti”. Naravno da ne želimo zadržati zatvaranje granica”, kazao je Piantedosi.

Dodao je da je u borbi protiv krijumčara ključna “razmjena informacija policija kako bi sve aktivnosti mogle biti pod nadzorom”.

Broj otkrivenih prelazaka na “Zapadnobalkanskoj ruti” je opao za čak 72 posto, a na “Sredozemnoj ruti”, koja je prošle godine zabilježila najveći broj nezakonitih prelazaka, pad je 61 odsto u poređenju s prošlom godinom.

Ta ruta je ove godine ipak najaktivnija s gotovo 26.000 otkrivenih prelazaka, objavio je Frontex u julu ove godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 20:44