/ - JOSEP-CASTELLS-5MH8IZ9VQPY-UNSPLASH
13/09/2024 u 08:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hrvatska na udaru jakog nevremena

Meteorolog Zoran Vakula u emisiji Hrvatskog radija "Dnevne novosti" govorio je o naglim promjenama vremena i ciklonu Borisu koji je donio zahlađenje. Objasnio je tačno o kakvoj je pojavi riječ.

- Riječ je o području sniženog pritiska vazduha, ciklona koja se premješta iznad našeg djela Evrope, donoseći znatnu promjenu vremena. S jedne strane dolazi topli vazduh, s druge strane sa sjevera i sjeverozapada Evrope hladniji. Vazdušne mase se mješaju i zbog toga ćemo imati i u nastavku dana, a već smo imali ponegdje, obilne padavine - najavio je meteorolog Vakula.

Dodaje kako je, na primjer, u zadnjih 24 sata najviše kiše palo na području Gorskog kotara i sjevernog Jadrana. Prema zvaničnim podacima DHMZ-a, kaže, više od 50 litara, a najviše u Crnom lugu i Risnjaku s oko 72 litra po kvadratnom metru, prenosi Blic.rs.

- Prema nekim nezvaničnim mjerenjima na području Bujštine palo je i više od 100 litara po kvadratnom metru, zato su već stizale vijesti o mjestimičnim poplavama - govori Vakula.

Pijavice na moru su neobična pojava:

Nakon toga se osvrnuo na brojne pijavice koje su se pojavile na zadarskom i šibenskom području, objašnjavajući da se ne radi o neobičnoj pojavi.

- Možemo reći da su ta područja bila s mnogobrojnim pijavicama, ne znamo ih broj. Naime, nema čovjeka koji ih je video sve. Pijavice su mala tornada koji nastaju, između ostalog, zbog naglog dolaska hladnog vazduha na zagrejanu podlogu i to mješanje toplog i hladnog vazduha stvara vrtložno okretanje. Znači, ništa neobično, imali smo ih i prije, imamo ih i sada, imaćemo ih i u budućnosti. Problem je samo koliko ih smo nekad često viđali, pogotovo na Jadranu. Ono što ljudi takođe spominju, barem u razgovorima koje čujem, jeste da su pijavice samo na Jadranu. Nisu. Nastaju i u unutrašnjosti Hrvatske, ima ih i u našim ravnicama. Poznat je i tornado u Sisku, zabilježen od Andrije Mohorovičića - objašnjava poznati meteorolog.

80 litara po kvadratnom metru

Navodi da se radi o pojavi koja se naročito javlja ljeti, kod dolaska hladnog vazduha. Ipak, dodaje, sve što se dosad dogodilo s vremenom je samo uvod.

- Glavni dio promjene vremena, neki će reći pogoršanja, nekome opet odgovara, događaće se u drugom djelu četvrtka i u noći na petak, tako da ćemo pravi opseg i količine padavina tek imati. Ne bi me čudilo da na puno mjesta bude više od 80 litara po kvadratnom metru, pritom, još dodatno, temperatura vazduha se snižava - govori Vakula.

Siguran je da će biti snijega u Alpima, vrlo vjerovatno ne samo austrijskim i italijanskim nego i slovenskim, tako da očekuje da će se u petak ujutru Kredarica vjerovatno zabeliti.

- Čak gotovo sigurno, a nije isključeno da kod ovog dolaska hladnog vazduha poneke pahulje, možda čak i sneg, bude i u našim najvišim vrhovima. Najpre mislim na Zavižan, a sutra tokom dana i za vikend možda i u dalmatinskim planinama - najavljuje meteorolog.

Stiže opasna bura

Prognozira i buru koja će početi da duva kasno uveče na sjevernom Jadranu, uz širenje prema jugu tokom narednog dana. Ona će biti umereno jaka, a na pojedinim lokalitetima čak i olujne jačine, stoga očekuje da će biti poteškoća u saobraćaju.

- Dakle, s jedne strane vjetar, obilne padavine, kiša, pad temperature. Pripremimo toplije jakne, odjeću i obuću, budući da ovo hladno razdoblje neće potrajati samo dan ili dva, nego duže. Nemojmo se čuditi ako sledeća dva do tri dana bude rekordno niska najviša dnevna temperatura vazduha za ovo doba godine. Zagreb će imati 13 do 14 stepena, što do sada nikad nije bilo u istoriji mjerenja - zaključuje Vakula za Hrvatski radio.

(Jutarnji)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 08:56